RB18: nieuwe F1-auto van Max Verstappen in 2022 brengt grote evolutie

Omdat de reglementen dit seizoen flink op de schop gaan in 2022, moeten de Formule 1-teams met een heel stuk nieuwere F1-auto’s op de proppen komen, dat geldt ook voor het team van Verstappen. Voor Red Bull Racing, evenals elk ander team, betekent het dat men min of meer blind het jaar ingaat. Anders gezegd: de veranderingen aan met name de buitenkant van de auto – hoe de aerodynamica werkt – zorgen ervoor dat zij opnieuw moesten beginnen. De filosofie gaat flink op de schop, met als resultaat een nieuwe creatie binnen de nieuwe richtlijnen die de FIA heeft vastgesteld.

 

Eerste beelden RB18 nog verre van definitief, teams spelen verstoppertje

De auto waarmee teams traditiegetrouw komen aanzetten in februari, vraagt in 2022 om een grotere dosis geheimzinnigheid. Meer dan afgelopen jaren, toen de reglementen niet zo revolutionair waren. Waar ieder team bij zulke verandering naar streeft: het nieuwe regelboekje binnenstebuiten keren en loopholes vinden. De mazen zogezegd, door tussen de regels te lezen. Wie zijn huiswerk al vroeg uitstekend doet, kan knallend starten en voordeel pakken.

En daar zit het precies: zo lang mogelijk ervoor zorgen dat niemand afkijkt. Anders verdwijnt het voordeel als sneeuw voor de zon. De concurrentie kopieert wat beter werkt, doet dat tegenwoordig in luttele weken tijd. Niemand weet nog hoe de anderen de reglementen interpreteerden. De kans is groot dat een paar teams de plank flink missloegen en met een achterstand beginnen.

De RB18 die getoond is, kun je dus zien als de ‘kale’ versie. Gedurende de aankomende wintertest eind februari in Barcelona worden de eerste echte ‘snufjes’ op dit exemplaar geschroefd en aan de tand gevoeld. De nieuwe F1-auto van Max Verstappen zal in de komende maanden nog een flinke evolutie doormaken in 2022, al hoopt het team dat zij de filosofie al vroeg goed hebben logischerwijs. Door de komst van het budgetplafond en verdere beperkingen qua ontwikkelen gedurende het seizoen is een goed begin des te meer half werk dit seizoen.

Bekijk de hele presentatie van de RB18 via Twitter van Red Bull Racing: