Voorkom nierstenen door voldoende van dit te eten (en van dit niet)

Voedsel met veel oxaalzuur zoals pinda’s, chocolade en zoete aardappelen kunnen calciumoxalaatnierstenen veroorzaken (het meest voorkomende type nierstenen). Ook voedsel met veel purines zoals rood vlees, orgaanvlees en schelpdieren kunnen leiden tot een zuur urinegehalte, wat urinezuren kan veroorzaken.

Veel water drinken is de beste preventie tegen nierstenen, vooral als je veel zweet. Het verminderen van zoutrijk voedsel en dierlijke eiwitten kan ook calciumoxalaat- en urinezuurnierstenen op afstand houden. Het eten van meer fruit en groenten kan ook je urine minder zuur maken, en het kiezen van hydraterende vruchten zoals watermeloen kan ook bijdragen aan het voorkomen van deze nierstenen.

Watermeloen is hydraterend

Je hydratatiebehoeften kunnen variƫren, afhankelijk van hoeveel je zweet en hoe warm je omgeving is. Er wordt aangeraden aan om minstens 2,5 liter (84 ounces) water per dag te drinken om te voorkomen dat je urine te geconcentreerd wordt. Je moet ook grapefruitsap, gezoete ijsthee en frisdrank vermijden.

Houd in je achterhoofd dat rauw fruit en groenten ook kunnen bijdragen aan je hydratatiebehoeften, als ze minstens 80% water bevatten. Soms kunnen deze voedingsmiddelen je hydratatie zelfs beter ondersteunen, omdat ze ook elektrolyten bevatten om de vloeistoffen in je lichaam in balans te houden. Een kopje in blokjes gesneden watermeloen kan je helpen om aan je dagelijkse hydratatiebehoefte te voldoen, omdat het bijna 92% water bevat.

De gezondheidsvoordelen van watermeloen omvatten ook dat het je voorziet van 14% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit is praktisch om je lichaam te helpen ijzer op te nemen, en om collageen te maken. Ondanks dat watermeloen met zijn 12 gram koolhydraten en 9 gram suiker hoog scoort op de glycemische index, met een waarde van 80, scoort het slechts 5 op zijn glycemische lading. Kort uitgelegd betekent dit dat het minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel.

Geen uiterst streng dieet tegen nierstenen

Hoewel calciumoxalaatnierstenen het meest voorkomen, betekent dat niet dat je voedsel met veel calcium zoals melk of yoghurt moet vermijden. Het is eigenlijk het tegenovergestelde. Je zou de hoeveelheid calcium in je dieet moeten verhogen terwijl je ook het overtollige natrium vermindert. Je hoeft ook geen voedsel met veel oxaalzuur zoals chocolade op te geven. In plaats daarvan helpt een goede planning om de vorming van deze calciumoxalaatstenen te voorkomen. Als je zin hebt in chocolade of andere voedingsmiddelen met veel oxaalzuur, combineer ze dan met calciumrijk voedsel. Op die manier komen het calcium en oxaalzuur samen in je spijsverteringssysteem voordat ze je nieren bereiken.

Nierstenen kunnen vaak onopgemerkt blijven of verward worden met andere aandoeningen zoals een urineweginfectie, maaggriep of blindedarmontsteking. In plaats van te denken dat je lagere rugpijn een signaal is van een nierstenen, zou je kunnen denken dat je pijn afkomstig is van te zwaar tillen in de sportschool, of dat dit komt door het helpen verhuizen bij een vriend. Soms weet je misschien niet eens dat je een nierstenen hebt, tot het moment dat het een flink irritant kwaaltje wordt.