Krabben, wrijven en plukken van de huid

Krab jij wel eens een korstje open als je nerveus bent? Deze nerveuze gewoonte is natuurlijk niet erg prettig voor je huid. Als je aan je huid aan het plukken bent, is er grote kans dat je last hebt (gehad) van acne of eczeem. Je bent dus bezig met de oneffenheden van je huid stuk te maken. Sommige mensen die dit doen hebben eigenlijk helemaal niet door dat ze aan hun huid zitten te plukken. Andere hebben dit juist wel door, maar kunnen er om een of andere reden niets tegen doen.

Deze tic is natuurlijk niet erg goed voor je huid. Door het krabben aan korstjes of bultjes kunne er littekens ontstaan. Als je een wondje veroorzaakt en deze open is, kan het zelfs zo zijn dat het gaat ontsteken. Deze infecties kunnen dan verspreiden en sepsis veroorzaken (dit komt overigens niet vaak voor). Naast deze fysieke beschadiging kan het plukken aan de huid ook voor mentale beschadiging zorgen. Doordat sommige mensen hierdoor hun halve gezicht hebben openliggen of overal littekens hebben, kan dit ook zorgen voor schaamte dat kan leiden tot depressie.

Tandenknarsen is nerveuze gewoonte die schadelijk is voor je lichaam

Ook kunnen mensen die nerveus zijn de hele tijd op een tanden knarsen. Wanneer mensen dit doen als ze nerveus zijn, is er een grote kans dat ze deze tic overnemen en het de hele dag door blijven doen. Bij sommige kan dit zelfs zo problematisch worden, dat ze gedragstherapie aan moeten gaan. Deze aandoening noem je bruxisme.

slechte gewoontes lichaam nerveus

Als je je tanden de hele tijd aan het knarsen bent, kan het goed zijn dat je je tanden aan het slijpen bent. Hierdoor worden jouw tanden steeds dunner en is er erg veel kans dat ze binnen mum van tijd afbreken. Dit kan dan leiden tot erge hoofdpijn, nekpijn en slapeloosheid. Ook kan het zijn dat je door het tandenknarsen problemen krijgt in je kaak. Je krijgt dan er veel pijn en als je kauwt kan er een klik-geluid klinken. Dit kan effecten hebben op het kauwen, waardoor je bijvoorbeeld maagproblemen krijgt door het te grote stukken doorslikken.

Met je handen aan je haar zitten en trekken

Vooral mensen met wat langer haar hebben deze tic. Als je dat doet, ben je waarschijnlijk bezig om je haar om je vinger te laten draaien en dan te trekken. Dit is helemaal niet goed voor je haren. Als je wat vieze of vettige handen hebt en dan je hoofd aanraakt, kunnen die bacteriën ervoor zorgen dat je haarzakjes of poriën in je hoofdhuid gaan verstoppen. Ook veroorzaak je meer vet in je haar wanneer  je het aanraakt. Door het te vaak aanraken en wrijven door je haar kunnen de punten beschadigd worden en hierdoor zelfs afbreken.

Wist je dat er manieren zijn om je stress te verminderen en die stress zelfs om kan zetten in productiviteit?