Allemaal Gelijk?

Als voorzitter van Commissie Mijnals, een organisatie die racisme en discriminatie in het voetbal aanpakt, gaat Humberto Tan in de documentaire Allemaal Gelijk? in gesprek met voetballers, supporters en trainers om te kijken hoe we het pestgedrag kunnen veranderen in de toekomst. Aan het feit dat niet iedereen hierover wilde praten, kan je al zien hoe diep het daadwerkelijk zit. Gelukkig waren er wel een aantal mensen die hun verhalen rondom racisme en discriminatie deelden.

Zo is de 15-jarige Shanun ook regelmatig het slachtoffer van racistische uitingen. Ook heeft hij er geen vertrouwen in dat dit ooit gaat veranderen. “Racisme en discriminatie gaat nooit uit de wereld komen.” Ook Davy vertelt over zijn ervaringen als een homoseksuele jongen in de ‘masculine’ sport. Omdat hij het gevoel kreeg dat alles wat niet ‘hetero’ was werd benadrukt als minder, besloot hij te stoppen met de sport waar hij voorheen veel plezier mee had.

Niet alleen mannen, maar ook vrouwen hebben last van discriminatie rondom het veld. Ze krijgen bijvoorbeeld nog steeds niet dezelfde lonen als de mannen en moeten naast hun professionele carrière werken om financieel rond te komen. Daarnaast merken ze ook dat sommige scheidsrechters niet eens voor vrouwenvoetbalwedstrijden willen fluiten. En dat nog in 2022, terwijl wij als land zeggen dat ‘iedereen gelijk is’.

Het gedrag van de supporters

Veel van de opmerkingen komen vanaf de tribunes en wanneer Humberto het er met hen over heeft, zie je dat het ook veel supporters raakt. Echter zijn er ook verschillen tussen de supporters. Waar de één aangeeft op zijn woorden te letten, zegt de ander vooral voor zichzelf in het stadion te zijn: “Als ik zing, dan zing ik – en dan houd ik geen rekening met een ander.”  Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, laat de film zien.

Het is tijd voor verandering. Ook de trainers vinden dat het zo niet langer meer kan. “Je moet mensen in hun waarde laten”, aldus Sjaak Polak. Met de film wil Humberto Tan de aandacht vestigen op discriminatie in de breedste zin van het woord. Het doel: het gedrag op het veld en langs de lijn veranderen zodat iedereen kan zijn hij is en als nog kan genieten van de sport.

Vanaf nu kun je de documentaire Allemaal Gelijk? gratis kijken op www.veiligewedstrijd.nl. Bekijk de trailer hieronder: