Een baby leren lopen
Iedere baby ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Dit geldt wanneer baby’s leren baby’s leren praten en ook wanneer zij leren lopen. Veel baby’s leren eerst rollen, tijgeren en kruipen voordat ze aan lopen toe zijn. Maar je hebt daarentegen ook baby’s die het leren kruipen overslaan en meteen gaan staan.
De meeste baby’s leren na negen maanden zich op te trekken en in de tiende maand kunnen zij vaak staan. Wanneer zij tijdens het staan een hand kunnen loslaten komt na ongeveer 12 maanden de ontdekkingsfase. Dit wil zeggen dat ze tijdens het lopen een meubelstuk vastpakken zoals de bank of de tafel. Uiteindelijk worden de afstanden die zij kunnen lopen zonder ondersteuning steeds groter en groeit het zelfvertrouwen van je kind. Vanaf dat moment is het een kwestie van tijd voordat een baby zonder ondersteuning rondstapt. Je kunt ervan uitgaan dat dit ergens tussen de 10 en 18 maanden gebeurt.
Tips om je baby te helpen leren lopen
Iedere baby leert op zijn eigen tempo lopen, je kunt dit proces dan ook niet forceren maar je kunt het leren lopen wel gemakkelijker maken voor hem.
1. Geef je baby complimentjes
Iedereen kan een complimentje op zijn tijd wel waarderen en dat geldt ook voor je baby. Laat zien dat je het heel knap vindt wat hij doet door bijvoorbeeld te klappen en hem aan te moedigen.
2. Laat hem een loopfiets gebruiken
Wanneer een baby kan staan terwijl hij of zij iets vasthoudt kan hij gebruik maken van een loopfiets of auto. Dit kan hem helpen met het evenwicht te bewaren en de coördinatie te verbeteren.
3. Let op een veilige omgeving
Wanneer baby’s leren lopen grijpen ze alles voor ondersteuning. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van de ruimte waarin die loopt. Zo moet je bijvoorbeeld voorkomen dat je een kast hebt die kan omvallen en dat alles een beetje stevig staat om de baby te ondersteunen.
4. Ga niet te snel
Leren lopen is iets wat op eigen tempo moet leren. Ga hier dan ook niet te snel in. Het is bijvoorbeeld beter om zijn of haar handen iets langer vast te houden dan door het meteen los te laten, terwijl de baby hier eigenlijk nog niet helemaal aan toe is.
Hopelijk heb je met dit artikel genoeg handvaten gekregen om vooruit te kunnen, vergeet ook niet te genieten van de momenten met je opgroeiende kind. Want voor je het weet zijn ze alweer een stuk groter.