We zitten vaak fout met veel regels van Monopoly

De officiële regels van Monopoly zullen je waarschijnlijk verbazen, maar eerlijk is eerlijk: wie heeft ooit de tijd genomen om dat dikke regelboek echt door te spitten? Hoogstwaarschijnlijk bijna niemand als we eerlijk zijn. Daarom blijven dezelfde fouten keer op keer terugkomen, en ja: we maken ze allemaal. We schreven al eerder over een regel van Monopoly die het spel leuker kan maken, maar hier zijn nog een paar meer van die veelgemaakte blunders:

Begin direct met kopen

Denk je dat je eerst een rondje over het bord moet voordat je eigendommen mag kopen? Fout! Volgens de originele spelregels mag je al vanaf je eerste beurt beginnen met kopen. Stap uit de Start-zone en sla meteen je slag met straten als Kalverstraat of Leidscheplein. Wie wacht, mist grote kansen.

Vrij parkeren? Gewoon een rustmoment

Misschien wel de grootste misvatting: de Vrij parkeren-regel. Veel mensen leggen hier alle belastingbetalingen en boetes, waarna de gelukkige lander de jackpot mag innen. Dat is echter volledig verzonnen. Vrij parkeren is simpelweg een leeg vakje waar je even op adem kunt komen. Geen geld, geen prijzen, alleen rust. Wel moeten we toegeven dat dit een verzonnen regel is die het spel wel ietwat smeuïger maakt, dus kun je er altijd voor kiezen om deze regel te blijven hanteren voor wat meer pit.

Je kunt gewoon verdienen terwijl je in de gevangenis zit

Veel mensen denken dat de gevangenis in Monopoly betekent dat je compleet buitenspel staat, maar dat klopt niet helemaal. Volgens de officiële regels kun je nog steeds geld verdienen terwijl je achter de tralies zit. Je mag alleen niet het bord rondgaan of nieuwe eigendommen kopen. Dit betekent dat huurinkomsten van je hotels en huizen gewoon binnen blijven stromen, zelfs als je vastzit. Lekker passief inkomen, zelfs vanuit de bak (wel voor slechts 3 beurten uiteraard als je hiervoor kiest).

Geen bonusgeld bij start, nog zo’n verzonnen regel van Monopoly

Iedereen kent de vreugde van “langs Start gaan” en het pakken van die 200 Monopoly-euro’s. Maar sommigen denken dat je een extra beloning krijgt als je precies op het vakje “Start” belandt. Helaas, volgens de officiële regels is dit pure fantasie. Of je er nou op landt of erlangs gaat, die 200 blijft hetzelfde. Dus geen extra centen voor die perfecte timing, hoe frustrerend dat ook mag zijn.

Failliet? Betaal je schuld aan de juiste speler

Één van de meest misbegrepen regels gaat over wat er gebeurt als je failliet gaat. Veel mensen denken dat al je bezittingen en overgebleven cash naar de bank gaan. Fout! Volgens de officiële regels gaan deze juist naar de speler aan wie je nog geld verschuldigd bent. Dit betekent dat je grootste concurrent ineens een stuk rijker kan worden en jou genadeloos van het bord kan vegen. Monopoly kan keihard zijn, maar dat is ook wat het zo spannend maakt

Tijd om de regels van Monopoly even af te stoffen

Veel van deze misvattingen zijn het gevolg van jarenlange aanpassingen en tradities binnen families. Hoewel het leuk kan zijn om eigen regels te verzinnen, zorgt spelen volgens de originele richtlijnen voor een compleet nieuwe ervaring. Geen chaos meer rond vrij parkeren of eindeloze discussies over terugbetalen.

Dus de volgende keer dat je Monopoly speelt, is het tijd om het boekje er weer bij te pakken. Wie weet maakt het van jou wel de ultieme Monopoly-speler. En onthoud: spelen volgens de regels is misschien niet spannender, maar wel eerlijker.