Eindelijk heb jij het papiertje in de pocket: je motorrijbewijs. Vele uren heb jij op Google, Pinterest en Marktplaats gezocht naar jouw droombike. Een vette klassieker, naked bike of café racer zijn enkele titels die het eerste bij jou opkomen. Echter wil groter, harder en sneller niet altijd beter betekenen. Er zijn een aantal essentiële punten waar jij op moet letten bij het kopen van je eerste motor.

1. Koop een motor met beheersbare PK’s

Natuurlijk droom jij van die Ducato Hypermotard met 110 PK. Toch zou dit niet jouw eerste motor moeten zijn. Laten we eerlijk zijn: je bent een beginnende rijder. Je hebt geen ervaring en je bent het simpelweg niet gewend om zoveel paardenkracht tussen je benen te hebben. In Nederland mag je als beginnende motorrijder toch niet rijden op motors met meer vermogen van 125 cc / 11 kW.

man man eerste motor

2. Ga niet voor een Café Racer

Nu denk je zeker ‘Wat? Café Racers zijn de vetste motoren!’ Ja, ze zien er te gek uit en wij posten regelmatig een brute custom café racer. Deze monsters zijn CUSTOM, gemodificeerde straatmotoren. Dit betekent dat alle elementen die deze motor comfortabel en degelijk maakt zijn verwijderd. Het resultaat: een moddervette bike die uiterst oncomfortabel is. Als beginnende motorrijder wil jij lange tourritten maken, ervaring opdoen en vooral gewoon veel rijden. Een café racer is hier niet geschikt voor. Koop deze gewoon lekker als 2e motor.

3. Verbras niet al je spaargeld

Je eerste motor wordt als een nieuwe liefde, maar daarnaast ook een waar gebruikersvoorwerp. Verbras daarom niet al je spaargeld aan je eerste motor want je zult deze gebruiken. En veel. Er zullen krassen, deuken en butsen opkomen. En dat mag. Pas wel op dat je geen té goedkope motor koopt want dan wordt je spaarrekening alsnog geplunderd door de vele reparatiekosten.

man man cafe racer

4. Koop iets wat toegankelijk is

Dit is de reden waarom jij geen café racer koopt. Jouw hart moet sneller gaan kloppen bij het zien van je eerste motor, maar rijcomfort is ook een pré. Kies een motor die bij jou past qua houding, gewicht en hoogte.

5. Investeer in een motor waar jij op gezien wilt worden

Waarschijnlijk koop jij je eerste motor niet als woon-werk vervoersmiddel. Het is een pleziervoertuig. Koop een motor die past bij jou stijl en waar jij op gezien wilt worden.

man man eigen motor