Heb jij moeite met opstaan?

Als je zo lang mogelijk in je bed blijft liggen en de snooze-knop je beste vriend is, heb jij geluk (of je bent gewoon enorm lui). Volgens het onderzoek genaamd ‘Why night owls are more intelligent’ zijn mensen die de controle hebben over het moment dat ze opstaan slimmer, creatiever en gelukkiger zijn dan mensen die opstaan bij hun eerste alarm in de ochtend. De onderzoekers beweren dat je over self-agency beschikt wanneer je in staat bent om in de ochtend meerdere malen de geliefde snooze-knop in te drukken. Moeite met opstaan blijkt opeens goed te zijn.

Dit houdt in dat jij prikkels van buitenaf kan negeren. Prikkels die je normaal dwingen om met je luie reet uit bed te komen. Jij kan naar je lichaam luisteren wanneer dat nodig is in plaats van ‘de regels’ te volgen, wat volgens de onderzoekers een teken van onafhankelijkheid is.

Bovendien bleek uit een studie van de Universiteit van Southampton uit het jaar 1998 dat mensen die na 23.00 uur gingen slapen en voor 08.00 uur niet hun bed uitkomen, een gelukkiger leven leiden, slimmer zijn en een hoger inkomen hebben. Het is dus misschien wel de moeite waard om pas rond een uurtje of 00.00 te gaan slapen, geen alarm te zetten en te kijken waar het schip strandt.

Wel moet je in je achterhoofd houden dat snoozen ook nadelen heeft. Maar ja, jij mag je wel intelligent noemen.