Het nemen van een pauze wordt vaak geadviseerd wanneer je bent vastgelopen op een creatief idee. Dit zou je creativiteit reanimeren, en sporten zou hierin fungeren als defibrillator. Echter, afhankelijk van je baan is een pauze wellicht helemaal niet zo’n goed idee zijn, stelt recent onderzoek. Juist doorrammen in tijden van vermoeidheid schijnt de oplossing te zijn.
Uit het onderzoek werd duidelijk dat mensen zichzelf onderschatten en snel grijpen naar het argument van vermoeidheid waardoor het denkvermogen achteruit zou zijn gegaan. Kakverhaal. De respondenten binnen het onderzoek lieten zien dat mensen in staat zijn om veel meer ideeën te bedenken onder werkdruk dan ze voorheen hadden durven dromen. Het draait hierin om doorzettingsvermogen.
De onderzoekers suggereerden zelfs dat dat creatieve taken meer afhankelijk zijn van doorzettingsvermogen dan niet-creative werkzaamheden. Waarom? Omdat creatief werk niet-lineair is en je dus nooit weet hoe dicht je bij de oplossing of uitkomst zit. Hoeveel progressie je boekt is vaak onduidelijk, want een goed idee kan uit het niets komen. Daarom zou een pauze helemaal niet ten goede komen. Als je op dat punt komt waar je denkt vast te zijn gelopen, strijd dan door. Het is een gevoel dat op weinig is gebaseerd. Luister er niet naar.
Natuurlijk, je moet niet altijd door blijven vlammen. Soms bieden pauzes je onbewuste geest de tijd om het probleem te reflecteren. Maar probeer dit eens te stimuleren door een ander type bezigheid die iets van je creativiteit vergt, zoals een puzzel of Lego. Lego is altijd goed, natuurlijk.
De kern van dit verhaal is niet dat je nooit meer moet slapen en altijd moet werken. Nee, wanneer je vastgelopen denkt te zijn in een taak, kan je jezelf pushen om nog door te gaan, waardoor ideeën toch komen. Wees volhardend. Zet door. De resultaten zullen je verbazen.