1. Je slaapritme masteren

Loop jij wat slapen betreft ook altijd achter de feiten aan? Zeg jij ’s ochtends tegen jezelf: vanavond ga ik vroeg naar bed’, maar eindig je toch weer met een Netflix marathon? Dan zul je weten hoe belangrijk het is om voldoende slaap te hebben en hoe vreselijk het is om chronisch slaaptekort te hebben. Creëer een ritme wat voor jou haalbaar is en pas daar je routine op aan.

2. Empathie

Je kunt nog zo gedisciplineerd, briljant of vermogend zijn, maar wanneer je je niet in kunt leven in andere mensen ben je in feite niks anders dan een sociopaat. Empathie is het vermogen om te voelen wat anderen voelen. Naast dat dit je een leuker mens maakt om mee om te gaan zal dit je ook helpen in het zakenleven. Je kunt mensen beter motiveren, beter verkopen en beter op situaties inspelen.

3. Time management

Deze skill wil je masteren. Plannen en deze planning nakomen is een van de meest belangrijke skills die je kunt bezitten. Vind een systeem dat voor jou werkt. Helpt het wanneer je alles old-school opschrijft in een agenda? Doe dat dan. Maak to do list’s en plan zowel je zakelijke als privé afspraken.

4. Om hulp durven te vragen

Weten wanneer je hulp nodig hebt is waardevol. Veel mensen durven niet om hulp te vragen waardoor ze fouten maken. Fouten maken is niet erg, maar vooraf om hulp vragen ook zeker niet. Durf mensen om advies te vragen en leer.

5. Consistentie

Om succes te behalen dien je consistent te zijn en te blijven. Iets een korte periode proberen helpt niet. Soms dien je door de zure appel heen te bijten waardoor het harde werken loont. Dit zal zich niet voordoen wanneer je al na korte tijd opgeeft.

moeilijke skills man man

6. Positief over jezelf praten

Uiteindelijk maakt het niet uit hoe anderen over je denken. Het gaat om je gevoel van eigenwaarde. Voor velen is dit een tijdrovend proces, maar onthoud dat dit een waardevolle skill is om op te bouwen.

7. Luisteren

Zoveel mensen denken te luisteren, maar nemen de informatie niet in zich op. Probeer actief naar iemand te luisteren en herhaal desnoods wat deze persoon zei. Goed kunnen luisteren is een skill waar je grote voordelen uit kunt halen.

8. Weten wanneer je je mond moet houden

Soms moet je je gedachten voor jezelf houden en op andere momenten pas je je aan het gezelschap. Natuurlijk heb jij je mening klaarstaan over alle onderwerpen die momenteel in de wereld spelen, maar soms is het gewoon niet juist. Weet wanneer je je mond moet houden. Een zeer waardevolle skill.

9. Minding your business

Constant je neus in andermans zaken steken zal je niet ver brengen. Mensen zullen je een mol, rat of roddelaar vinden. Sommige punten zijn gewoon niet voor jou bestemd.

10. Publiekelijk spreken

Door alleen de gedachte krijgt menig persoon al een angstaanval. Voor een (groot) publiek spreken is een skill die je kan helpen je doelen te behalen. Durf uit je comfort zone te stappen.

President Barack Obama speaks at Cairo University in Cairo, Thursday, June 4, 2009. In his speech, President Obama called for a 'new beginning between the United States and Muslims', declaring that 'this cycle of suspicion and discord must end'. Official White House Photo by Chuck Kennedy