Wereldprimeur: Eerste missverkiezing met alleen AI-modellen

In een opmerkelijk primeurtje kondigen de pioniers van de techscene de lancering aan van de allereerste Missverkiezing exclusief voor AI-modellen. Te midden van een tijdperk waarin meer dan 10.000 AI-modellen het internet veroveren, willen de organisatoren van dit evenement het uitroepen tot de ‘Oscars’ van de techwereld.

Will Monange, mede-oprichter van Fanvue, het leidende platform voor AI-generators dat naar verwachting in 2024 een economie van 1 miljard euro zal vertegenwoordigen, deelt zijn visie: “De creatieve economie bevindt zich op dit moment in een opwindende fase. Via ons platform zien we een exponentiële groei van AI-creators die hun fanbases vergroten en content monetariseren.” Voor Monange is ‘Miss AI’ slechts het begin van een veelbelovend programma dat de WAICAs (World Artificial Intelligence Creator Awards) kan transformeren tot de Oscars van de AI-creator-economie.

Het wordt alsmaar krankzinniger

De wedstrijd zal beoordeeld worden door twee opmerkelijke geautomatiseerde modellen, Emily Pellegrini en Atiana Lopez, die viraal gingen met hun onheilspellend realistische verschijning. Ook zullen bekende figuren als Andrew Bloch, PR-adviseur van Lord Alan Sugar, en Sally Ann Fawcett, een vooraanstaand historicus uit Groot-Brittannië, deelnemen aan de jury. Fawcett, die al 10 jaar als hoofdjurylid van Miss Great Britain fungeert, beschouwt haar betrokkenheid bij Miss AI als een verrassende wending in haar carrière.

emily pellegrini AI-model nep
Emily Pellegrini (AI-model)

Hoewel het evenement 185 jaar na de eerste echte missverkiezing plaatsvindt, zijn er zorgen geuit over de mogelijke bevordering van onrealistische schoonheidsnormen door AI-modellen, met name onder jonge meisjes. Sally Ann Fawcett benadrukte echter dat de meeste schoonheidskoninginnen geen bedreiging voelen door AI-verkiezingen, hoewel ze de situatie wel enigszins bizar vinden. “Uiteindelijk kun je een prachtig cybermeisje zijn, maar, aan het eind van de dag, kun je niet op tegen een echt, levend mens,” aldus Fawcett.

Deepfakes niet aanwezig tijdens de missverkiezing

Inschrijvingen voor de WAICAs zijn vanaf vandaag geopend, waarbij AI-modellen strijden om een plek in de top 10 finalisten, die op 10 mei zullen worden aangekondigd. De ontknoping van deze baanbrekende competitie vindt plaats tijdens een ceremonie later volgende maand. Het is belangrijk op te merken dat de competitie het gebruik van deepfakes streng verbiedt, waarbij inschrijvingen volledig gegenereerd moeten zijn door AI zonder enige vorm van digitale manipulatie van echte gezichten. De toekomst van de AI-creator-economie wordt hiermee op een unieke en fascinerende wijze gevierd.