Nederland in top 3 Europese landen met het hoogste minimumloon

In Nederland kunnen we altijd goed klagen en meestal gaat het dan over geldzaken. De Nederlandse bevolking wordt niet voor niets vaak omschreven als ‘gierig’. Dat is misschien wel zo, want is dat geklaag over geld nu wel terecht? Nou, eigenlijk niet.

Als we alles even op een rijtje zetten, zien we dat we in Nederland, op twee andere landen na, het hoogste minimumloon verdienen van Europa. Dat is toch niet slecht? Uiteraard moet dat wel een beetje genuanceerd worden. De prijzen van Nederlandse producten zijn, in vergelijking met andere Europese landen, relatief hoog. Van dat royale minimumloon gaat dus al een heleboel op aan alleen al de vaste lasten.

 

Wederom een verhoging van het minimumloon

Om dit nadelige effect enigszins tegen te werken heeft de Nederlandse overheid besloten om begin deze maand de minimumlonen wederom te verhogen. Per uur verdient iemand van 21+ met een minimumloon precies 13,68 euro. Dat is een toename van maar liefst 41 eurocent per uur. Voor een werkweek van 40 uur strijk je dus zo’n 547,20 euro op. Op maandbasis kruip je dus richting de 2.500 euro, wat toch best royaal is voor een baantje waar geen scholing voor is vereist. Als we rekening houden met wat je met dit loon kunt kopen, veranderen de cijfers echter aanzienlijk. Gezien de inflatie en dergelijken is het realistischer om te spreken van een maandloon van zo’n 2.146 euro.

Ongeschoolde werknemers verdienen het meest in Luxemburg

Wat betreft hoogte van minimumlonen vinden we het piepkleine Luxemburg aan de top. Daar geldt het hoogste minimumloon al voor werknemers van ouder dan 18 jaar. In Nederland krijg je dat bedrag dus pas als je de 21 gepasseerd bent. Goed, in Luxemburg kun je een salaris verdienen van maar liefst 2.571 euro als ongeschoolde werknemer. Het is dus niet per se nodig om naar school te gaan om een goed leven te kunnen lijden als je in Luxemburg woonachtig bent. Luxemburg staat er echter (net als Nederland) om bekend niet het goedkoopste land van Europa te zijn. Arbeiders verdienen dan misschien veel geld, maar kunnen er tegelijkertijd niet omheen om er veel van uit te geven. Onderaan de streep hou je met een Luxemburgs salaris dus niet schrikbarend veel meer geld over dan in Nederland.

Abnormale Ierse prijzen

Op de tweede plaats vinden we Ierland terug. De Ieren kunnen er ook wat van als het gaat om geld verdienen en ook de ongeschoolde banen worden royaal beloond. Wel is Ierland een ontzettend duur land en dus is het wel zo handig dat iedereen een aardig zakcentje kan verdienen. Als we rekening houden met de abnormale Ierse prijzen, verdien je in Ierland minder dan in Luxemburg, maar meer dan in Nederland. Op het loonstrookje van een arbeider zonder opleiding, staat minimaal 2.300 euro in Ierland. Ondanks de hoge prijzen is het dus niet lastig om rond te komen voor de Ieren.

Met z’n tweeën uiteten voor 20 euro? Het kan

Noord-Macedonië is het land waar het laagste minimumloon van kracht is. Schrik niet, voor ongeschoold werk krijg je daar iedere maand slechts 360 euro! In Nederland moet je daar met een minimumloon zo’n drie dagen voor werken. Zo zie je maar dat het allemaal veel slechter kan en dat we in Nederland omkomen van de welvaart.

Wel zijn de prijzen in Noord-Macedonië een heel stuk aantrekkelijker dan hier. Een heel brood kost in Noord-Macedonië maar 0,54 euro en uiteten in goed restaurant kost voor twee personen nog geen 20 euro in totaal. Een specifiek paar schoenen waar we in Nederland anderhalve meier aan uitgeven, staat in Noord-Macedonië te koop voor de helft! Het mag duidelijk zijn dat je met een maandsalaris van 360 euro dus al een heel eind kan komen! De verschillen tussen de Europese landen lijkt dus heel groot, maar valt bij nader inzien dus best wel mee.