Onderliggend gevoel

Grote kans dat er iets begint te kriebelen. Moet hebben. Moet bijzijn. We leven in een wereld waarin we omringt worden door gadgets en hebbedingetjes die ons leven vergemakkelijken. Je bent druk, als een bezig bijtje, maar haalt hier voldoening uit. Mailtje hier, Whatsappje daar. Bepaalde dingen moeten nou eenmaal geregeld worden. We werken om rekeningen te kunnen betalen, zijn aanwezig bij suffe vergaderingen om die baan te behouden en kopen een auto om van punt A naar B te komen. Alles voor dat grote huis en die mooie gadgets. Je leeft het leven waar anderen tegenop kijken. Maar in feite? Diep van binnen voel je niets anders dan angst, stress en kwelling.

Misguided urgency is often the enemy of progress.

keuzestress man man 2

Minimalisme

Tijd om onze focus te verleggen. Van dagelijks nadenken over welke schoenen je nou moet kopen naar beperktere keuze en alleen nog maar kijken naar het grotere plaatje. In de docu ‘The minimalists: a documentary about the import things’ (die begin april in Nederland uitkwam op Netflix) vertellen Joshua Millburn en Ryan Nicodemus over het begrip ‘minimalisme’. Niets voor jou? Ho ho. Minimalisme heeft niks te maken met bindingsangst, het weggooien van al je spullen of het niet mogen hebben van een televisie. Je maakt het zo gevarieerd als je zelf wil. De één doet dat door zijn kledingkast volledig uit te mesten en met zichzelf de afspraak te maken dat hier geen nieuwe items bijkomen, voordat er iets weggaat. De ander verkoopt zijn huis en beslist reizend zijn leven verder te leven.

Want to own a car or a house? Have it! Minimalism simply allows you to make these decisions more consciously, more deliberately.

De 333 challenge

Toe aan drastische verandering in jouw leven? Probeer Project 333, waarbij je 3 maanden lang leeft met maar 33 items. Dan hebben we het niet over interieur, maar over bijvoorbeeld kleding, schoenen, gadgets of dat ene favoriete stylingproduct voor je haar. Op deze manier ga je erachter komen wat je écht wil gebruiken en leer je om keuzes te maken. Wat gebruik je niet en laat je achter? Dit heeft minder emotionele waarde dan je denkt. Simpelweg gezegd geven te veel spullen te veel keuze. En te veel keuze zorgt ervoor dat jij de bomen door het bos niet meer ziet en overspoeld wordt met opties. Het resultaat? Verlamming en stress.

Minimalism has allowed them to pursue purpose-driven lives.

Bij minimalisme gaat het er niet om wat je doet, maar om hoe je dit doet. Met een vrije mindset, niet denkend aan zorgen of verplichtingen. ‘Clutterfree’, noemen Millburn en Nicodemus dit. Alles wat zij nodig hebben om hun leven te leiden past in één simpele reistas. En hiermee komen ze een heel eind.