Schrappen maar

Al eerder schreven we over het minimaliseren van je leven. Gewoonlijk wil men meer en meer. Meer keuze, meer opties open houden. Wat dat oplevert? Niets meer dan een hoop overbodige kopzorgen. Skip jij voor de verandering eens de spullen, gewoontes en verplichtingen die níet meer bij je passen, dan houd je datgene over wat wél bij je past. Maar hoe pakken we dit aan?

“Minimaliseren is een proces van loslaten. Het is een frisse wind door je leven – het dwingt je om keuzes te maken.”

simpliciteit man man

Simplificeren

Wil je minder opruimen, zorg dan dat er minder troep is. Niet alleen omdat je dan minder hoeft na te denken over waar alles heen gaat, maar ook omdat er dan simpelweg minder werk te verrichten is. Wat je dus doet: niet eerst alles een nieuwe plek proberen te geven, maar eerst kijken wat er gelijk weg kan. Na een tijdje blijft er alleen over wat nog wel opgeruimd moet worden, maar omdat dit aantal zo uitgedund is, is het veel makkelijker om dit een nieuwe plek te geven.

“Simplicity is not the absence of clutter, that’s a consequence of simplicity.” – Jonathan Ive

Verrijking vs belemmering

Opruimen heeft echter niet alleen betrekking tot troep in je huis. Ook relaties, gewoontes en verplichtingen vallen uit te mesten. Te veel sociale verplichtingen? Richt je op een specifiek aantal waardevolle vriendschappen. Te veel taken op je to do list? Skip al het overbodige. Te veel updates en notificaties? Verwijder apps en ontvolg organisaties, en houd alleen diegenen die je leven verrijken. Want dat is waar het allemaal om draait: je leven ontdoen van belemmering en vullen met verrijking.

Probeer het eens. Ga voor jezelf na wat jou dwarszit en waar jij ruimte kunt vrijmaken. Bevrijd jezelf van overbodigheden en ga voor een leven met minder troep en negativiteit.