Controleert en manipuleert ze me?
Je moet behoorlijk stevig in je schoenen staan wil je het überhaupt kunnen herkennen, laat staan toegeven, dat het balans in jullie relatie niet gezond is. Jij krijgt zelden je zin en je partner weet de boel zo te verdraaien dat het net lijkt alsof jij achter alle keuzes staat in jullie relatie, terwijl je dat in werkelijkheid helemaal niet doet. Enerzijds kan het pijnlijk zijn om met de neus op de feiten te worden gedrukt. Anderzijds, hoe langer je hiermee doorgaat hoe moeilijker het wordt. Kortom, je zit misschien wel in een slechte relatie en nú is het moment om er iets aan te doen.
Dit zijn tekenen waaraan je kan herkennen dat jouw partner niet het beste met je voor heeft en jou het liefst altijd controleert of manipuleert:
-
Ze manipuleren je
Het is geen fijn idee om te bedenken dat je partner je controleert en manipuleert. Maar bedenk ook dat dit in verschillende gradaties gebeurt. Jou proberen over te halen om mee te gaan naar een film die je niet leuk vindt of om een gerecht te eten waar je geen fan van bent, dat is oké (mits het niet te vaak gebeurt). Het gaat om het moment dat je beseft dat grotendeels van waar jullie relatie voor staat, jij het eigenlijk helemaal niet mee eens bent.
Hoe herken je dit? Je partner liegt vaak, misschien zelfs niet alleen tegen jou maar ook tegen anderen, om dingen voor elkaar te krijgen die anders niet mogelijk waren. Vaak doen ze dit met mensen die kwetsbaar zijn of wat zwakker, en zeker als jij niet zo lekker in je vel zit (op dit moment) of onzeker bent in je relatie dan ben je een makkelijk ‘slachtoffer’. Dus als jij het gevoel hebt dat jouw partner je regelmatig probeert over te halen met argumenten (die ook leugens kunnen zijn) dan is dat een belangrijk teken.
Ga eens opletten tijdens gesprekken. Respecteert jouw partner je mening of besluit wanneer jij iets zegt? Of probeert je partner je met man en macht over te halen je besluit te herzien? En zie je jouw partner dit ook doen bij andere mensen in je omgeving?
-
Ze brainwashen je
Deze stap gaat nog iets verder dan punt één. Niet alleen probeert jouw partner je over te halen met argumenten, maar ze proberen ook nog eens te bewijzen dat zij gelijk hebben en jij niet en willen graag het laatste woord hebben.
Hoe herken je dit? In een toekomstig gesprek met je partner is het goed om te observeren wat er tijdens zo’n gesprek gebeurt. Stel dat je partner je ervan beschuldigt dat je te weinig tijd vrijmaakt om samen tijd door te brengen en dat jij alleen maar aan jezelf denkt. Jij legt uit dat je van je partner houdt en dat dat absoluut niet zo is. Je partner weet jou zo te manipuleren dat jij je uiteindelijk schuldig voelt voor je ‘gedrag’, terwijl je eigenlijk helemaal niks fout hebt gedaan. Je partner gebruikt argumenten zoals ‘We hebben elkaar vorige week maar twee keer gezien’ en ‘Je ziet je vrienden veel vaker dan mij’. Ondanks dat jij elkaar maar twee keer in de week zien genoeg vindt, heb je door het manipulatieve gedrag van je partner het gevoel dat jij iets fout hebt gedaan. In plaats van dat je bespreekt dat jullie blijkbaar andere verwachtingen hebben van een relatie, geef jij toe aan je partner.
Wat ook kan is dat je partner jou uit onzekerheid beschuldigt van vreemdgaan. Iedere keer dat jij je netjes aankleedt zou jij met iemand af gaan spreken om vreemd te gaan, of het feit dat je een code hebt ingesteld op je telefoon betekent volgens je partner dat je niet trouw bent. Dit zijn allemaal tekenen dat je partner je probeert te brainwashen. Wat je in deze gevallen het beste kunt doen is een stapje achteruit nemen en jezelf afvragen: vind ik deze dingen allemaal echt zo erg of laat ik me meevoeren door mijn partner?
-
Ze trekken jouw besluitvaardigheid in twijfel
Hoe vaker je partner met jou in discussie gaat over wat jij dan wel allemaal niet fout doet, hoe meer je partner zich zal uiten over jouw gebrek aan vaardigheid om kwalitatief goede besluiten te nemen. Bij ieder besluit dat je maakt moet je jezelf verdedigen, je bent gesloopt van alle nutteloze discussies en je voelt je steeds waardelozer.
Hoe herken je dit? Het probleem aan een controlerende, manipulatieve partner, is dat deze mensen hier vaak zo goed in zijn dat je gaat geloven wat de ander zegt. Het is de kunst om hier doorheen te kijken en steeds vaker dit patroon te gaan herkennen. Bij ieder besluit dat jij maakt krijg je weerstand, dat is eigenlijk hoe je het kan herkennen. Ga er, om het voor jezelf iets makkelijker te maken, op letten juist bij kleine beslissingen. Beslissingen waarbij eigenlijk geen weerstand nodig zou moeten zijn. Bijvoorbeeld wat voor eten je wil bestellen of het besluit om wel of niet met iemand af te spreken. Als jouw partner je zelfs bij dit soort kleine beslissingen tegenzit dan zit er iets niet goed. Vind je het lastig om dit te beoordelen? Bespreek deze voorbeelden eens met vrienden om te vragen wat hun mening is!
-
Ze negeren je als ‘straf’
Dit is dat laatste duwtje dat jij nodig hebt om je écht goed schuldig te voelen en slecht over jezelf. Wanneer je partner jou als ‘straf’ negeert of even niet met je af wilt spreken. Je bent een soort speeltje voor de ander en zij weten precies hoe ze je gewild en begeerd kunnen laten voelen, maar ook hoe ze je heel erg onbelangrijk en alleen kunnen laten voelen.
Hoe herken je dit? Hebben jullie weer een (onnodige) discussie achter de rug en vindt je partner dat jij niet hebt gereageerd zoals je ‘had moeten doen’? Manieren om jou hiermee te straffen zijn bijvoorbeeld door de hele dag (of langer) niet te reageren op jouw belletjes of berichten, of door wel tijd met je door te brengen maar de hele tijd bot te doen, afstandelijk, of iedere keer gemene opmerkingen te maken (gerelateerd aan de discussie). Zij hebben de touwtjes in handen en bepalen wanneer jij weer ‘recht’ hebt op normale behandeling, zelfs als jij al meerdere keren schuld hebt bekend (terwijl je misschien helemaal niet schuldig was).
Het zou voor zich moeten spreken dat dit gezonde relatie is en dat dit voor jou alleen maar heel slecht kan eindigen. Het probleem zit ‘m erin dat je partner je enerzijds vreselijk slecht kan laten voelen, anderzijds krijgt je partner het ook voor elkaar jou de gelukkigste persoon op aarde te laten voelen. En die gelukkige momenten laten je soms die slechte vergeten.
Maar het een weegt niet op tegen het ander. Een gezonde relatie betekent elkaars mening respecteren, je (bijna altijd) fijn voelen bij elkaar en de ander niet straffen voor onbenullige dingen. Jij hebt de macht om keuzes te maken die jouw leven een betere maken. Dus als je een of meerdere van bovenstaande signalen herkent ga praten met vrienden of familie, of juist met onbekenden als je het liever niet met je vrienden bespreekt. Hoe meer je erover praat, hoe meer je tot de realisatie zal komen dat jouw partner je niet waard is.
Kom erachter of het tijd is om je relatie te beëndigen met deze signalen.