Het begin van de cyclus van een vrouw
Allereerst is het belangrijk om te weten dat elke vrouw de cyclus anders ervaart. De informatie in dit artikel is wat het vaakst voorkomt bij vrouwen.
Wat is menstruatie eigenlijk? Het is niet alleen een moment waarop vrouwen chagrijnig worden en chocolade verslinden, alhoewel dat vaak wel gebeurt. Het is een heel normaal en gezond proces waarbij het lichaam van een vrouw zich voorbereidt op een mogelijke zwangerschap. Elke maand bouwt het baarmoederslijmvlies zich op om een bevruchte eicel te ontvangen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, wordt dit slijmvlies afgestoten en verlaat dit samen met bloed het lichaam, oftewel de menstruatie.
Dan heb je nog verschillende fases in zo’n cyclus. De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en duurt gemiddeld zo’n 28 dagen. De eerste fase wordt de menstruatie zelf genoemd. Deze week gaat vaak samen met krampen, stemmingswisselingen, vermoeidheid, vreetbuien en een hoop meer. Ja, ze kan ineens in huilen uit barsten, vijf minuten later hartstikke vrolijk zijn en dan weer ineens boos. Het is logisch dat je hier niks van begrijpt en zelf boos wordt. De vrouw kan hier alleen ook niks aan doen, vaak begrijpt ze het zelf niet eens. Dus heb er begrip voor en reageer er niet te veel op terug.
Meer oestrogeen, dus een gelukkige dame
Na de menstruatie komt de folliculaire fase. Hierin bereiden de eierstokken zich voor om een eicel vrij te geven. Tijdens deze fase stijgt het niveau van oestrogeen in het lichaam, wat kan leiden tot meer energie en een beter humeur bij sommige vrouwen. Dit is een goed moment voor qualitytime samen. Boos zal ze niet snel worden namelijk.
Vruchtbare periode met een side note
Vervolgens hebben we de ovulatie fase, die ongeveer halverwege de cyclus plaatsvindt. Dit is het moment waarop een eicel wordt vrijgegeven en klaar is om bevrucht te worden. Dit is de meest vruchtbare periode van de cyclus, dus als je niet van plan bent om vader te worden, is dit het moment om extra voorzichtig te zijn. Vrouwen ervaren tijdens deze fase een verhoogd libido. Het bed induiken zal er deze week waarschijnlijk wel inzitten. Side note: sommige vrouwen kunnen enorme buikkrampen krijgen tijdens de ovulatie.
Het einde van de cyclus van een vrouw
Last but not least hebben we de luteale fase, die plaatsvindt na de ovulatie en voor de menstruatie. Tijdens deze fase wordt het baarmoederslijmvlies dikker om een eventuele zwangerschap te ondersteunen. Als er geen bevruchting plaatsvindt, begint de cyclus opnieuw en begint de menstruatie dus ook weer. In deze fase herkennen vrouwen vaak al de symptomen, waardoor ze weten dat de menstruatie eraan komt. Vrouwen kunnen prikkelbaarder zijn, een opgeblazen gevoel ervaren en bepaalde delen van het lichaam kunnen extra gevoelig zijn. Door het vasthouden van vocht kan een vrouw deze week een paar kilo aankomen. Dus, niet slim om opmerkingen te maken over dat buikje. Ze kan er zelf namelijk ook niks aan doen, alleen wel onzeker over zijn.
Begrip, communiceren en een luisterend oor
De cyclus kan per vrouw en elke maand anders zijn. Verschillende gebeurtenissen kunnen invloed hebben op deze cyclus. Denk aan: stress, dieet en de geboorte van een kind. Wat jij deze periodes kan doen om haar te helpen? Wees begripvol en geduldig. Als vrouw heb je geen keuze over de pijn en ongemakken die je ervaart. Als man kan je wel de keus maken om te luisteren en begrip te tonen.
Daarnaast is communicatie belangrijk. Praat met je partner over haar cyclus en hoe ze zicht voelt. Ze kan haar behoeftes aan je vertellen, zodat jij ook weet hoe je ermee om kan gaan en kan helpen. Of dit dan betekent dat je chocolade moet kopen of wat extra liefde moet geven. Het is een kleine moeite.
Dus daar heb je het dan. Een korte handleiding over de menstruatiecyclus van vrouwen. Het is misschien niet het meest glamoureuze onderwerp, maar het begrijpen ervan kan echt een verschil maken in je relaties.