Man ondergaat “per ongeluk” sterilisatie in het ziekenhuis

Op woensdag 28 februari zou Jorge, vader van twee kinderen, naar het ziekenhuis gaan om van zijn galblaas af te komen. Mensen kunnen leven zonder galblaas, daarom komt het wel vaker voor dat mensen hun galblaas laten verwijderen. Dit gebeurt onder narcose. De operatie stond eigenlijk gepland op dinsdag 27 februari, maar werd last minute verplaatst. Volgens Diego Larrey, advocaat van de man, is dit de oorzaak door verwarring bij de artsen, omdat de galblaasoperaties altijd op dinsdag worden gedaan en op woensdag de sterilisatie operaties bij mannen. Ook vertelde zijn advocaat aan de media dat zijn cliënt per ongeluk op de lijst stond van mannen die een sterilisatie ondergaan.

Op de dag van de operatie zou Jorge niks zijn gevraagd, ook niet toen hij was omgekleed in zijn operatiejas en naar de operatiekamer werd gebracht. Na zijn operatie vertelde een verpleegster hem dat zijn de mogelijkheid op kinderen te krijgen per ongeluk is weg genomen door een verkeerde operatie. Uiteindelijk is Jorge dezelfde dag nog geopereerd om zijn galblaas te laten verwijderen. Maar zijn droom om voor de derde keer vader te worden met zijn partner is hem nu ontnomen. “Ze vertelde mij dat ik kunstmatige inseminatie zou kunnen overwegen om nog een kind te kunnen krijgen. Ik ben boos en hulpeloos. Dit kan nooit meer worden teruggedraaid. Ik heb zoveel vragen in mijn hoofd. Ik kan niet begrijpen hoe zo een grote fout kan worden gemaakt”, aldus Jorge.

Niemand nam de verantwoordelijkheid” 

Volgens de artsen in het ziekenhuis zou de kans om een sterilisatie ongedaan te maken erg klein zijn en het als blijvend wordt beschouwd. Bij het gesprek over het ongeluk gaf hij aan niemand de schuld te willen geven en ook niet met de vinger wil wijzen. “Het enige wat ik wil is een oplossing vinden, terwijl de artsen alleen willen dat ik geen drama maak en verder ga met mijn leven. Niemand nam de verantwoordelijkheid op zich”, vertelde Jorge. De artsen probeerden Jorge uit te leggen dat hij al op leeftijd was en de kans überhaupt klein was dat hij nog kinderen zou kunnen krijgen. Het had allemaal gemakkelijk voorkomen kunnen worden: het probleem van de galblaas stond gewoon in de map aangegeven. “Het enige wat ze hoefde te doen was de map lezen voor mijn operatie”, vertelde Jorge.

Er wordt nu aangenomen dat het een fout is in de administratieve procedures met betrekking tot de volgorde van de operaties in de verschillende operatiekamers. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een onderzoek geopend naar aanleiding van de fout van het ziekenhuis.