Advertentie op forum

Zo’n veertien jaar geleden had niemand kunnen voorspellen dat de Bitcoin momenteel zoveel waard zou zijn. De waarde van één eenheid van de digitale munt had in 2010 een waarde van 0,0035 euro. Had Laszlo Hanyecz destijds geweten dat de munt anno 2024 62.350 euro waard zou zijn, had hij de pizza’s nooit besteld. Hij schreef op het forum genaamd Bitcoin Talk een advertentie waarin hij de deal rondom de pizza’s voorstelde. In de advertentie beschreef hij dat het hem moest gaan om twee grote pizza’s zodat hij wat over zou houden voor de volgende dag. De Amerikaan had zelfs de toppings doorgegeven op het forum. “Eigenlijk mag alles er wel op, maar geen rare toppings zoals vis of aparte sauzen”.

Ook beschreef hij dat geïnteresseerden de pizza’s ook zelf mochten klaarmaken, zolang hij zelf maar niet hoefde te koken. Een Brit ging op het voorstel van Hanyecz in en sloot de deal. Ook toen al ging Laszlo Hanhyecz er per definitie niet op vooruit. De kosten van de twee pizza’s waren vermoedelijk rond de 20 euro. De 10.000 Bitcoin die ervoor werden betaald hadden een waarde van 35 euro. Voor de Brit was het destijds dus al makkelijk verdiend, maar dat het voor hem een goede deal was zou hij tien jaar later achter komen.

Gigantische waardestijging

De gebruikers van de wereldberoemde digitale munt hebben de datum van dit voorval omgedoopt tot de Bitcoin Pizza Dag. Elk jaar ontploft social media op 22 mei met berekening waarop te zien is wat de twee pizza’s omgerekend gekost hebben. Inmiddels hebben de pizza’s een waarde behaald van bijna 312 miljoen euro per stuk!

Laszlo Hanyecz geeft aan dat hij uiteraard baalt van de ruil, maar dat het voor hem toentertijd een leuke deal leek. Hij zegt dat hij het eigenlijk wel ‘cool’ vond om een niet-bestaande munt in te ruilen voor een tastbaar product. “Niemand had voorspeld dat de Bitcoin zo’n gigantische opmars zou maken”. De waarde van de cryptomunt lijkt voorlopig ook niet af te nemen. Omdat het tegenwoordig ook voor grote bedrijven mogelijk is om Bitcoin aan te schaffen raakt de digitale munt simpelweg op. De vraag is aanzienlijk groter dan het aanbod wat de prijs uiteraard flink doet stijgen. Wanneer de piek (überhaupt) gaat komen weet niemand, maar de populariteit van de munt kent geen grenzen dus een gigantische waardedaling zit er voorlopig niet in.

Spijt

Laszlo Hanyecz is voorlopig wel even genezen van investeringen in een digitale munt. Voor hem geldt dat hij ieder jaar op 22 mei geconfronteerd wordt met de aanschaf van twee pizza’s in 2010. Veel mensen herkennen spijt na het eten van een pizza, maar voor deze Amerikaanse ontwikkelaar is dat pas écht van toepassing.