Lichaamshaar is er in veel verschillende kleuren en maten

Laten we vooropstellen dat het lichaamshaar bij geen enkele man hetzelfde is. Tuurlijk, het is harig en krult en heeft een kleur, maar daar stopt het ook wel een beetje. Iedereen heeft er natuurlijk een mening over en de een heeft het liever dicht bij zich, terwijl de ander maar niet wil toegeven aan z’n haargroei. Kortom, het kent diverse benaderingen en eveneens diverse manieren van onderhouden. Aangezien wij mannen toch een hele eigenzinnige houding hebben wat betreft onze verzorging, besloten we het eens over een andere boeg te gooien. We vroegen drie dames wat ze vinden van lichaamshaar en hoe ze het liefst zien dat wij mannen het onderhouden. Een kijkje vanuit een ander perspectief – is nooit verkeerd.

Onderscheidt lichaamshaar de mannen van de jongens?

Eef: “Een beetje lichaamshaar hoort gewoon bij een man! Vanuit een hygiënisch oogpunt vind ik het wel belangrijk dat het altijd netjes getrimd en verzorgd is. De combi mannen en 0.0% lichaamsbeharing vind ik geen goede match. Dus onderscheidt het zich van de jongetjes? Ja!”

Amber: “Zeker! Ik hoor mijn broertjes nog trots en enthousiast vertellen over het eerste haartje op hun kin. Toen werden het echte mannen. Ik denk ook dat veel mannen zonder baardgroei eerder ‘babyface’ als bijnaam zullen krijgen, dan mannen met baardgroei. Zelf schat ik mannen met baardgroei ook altijd ouder! Dus wat dat betreft denk ik wel degelijk dat lichaamshaar van een jongen een man maakt.”

Elke: “Ja absoluut. Geef mij maar een vent met íets in plaats van alles kaalgeschoren – met name het gezicht. Een baardje maakt iedere jongen mannelijk. Van een baby face word ik niet zo wild.”

lichaamshaar MAN MAN

Hoe zouden jullie de ideale man en z’n lichaamshaar omschrijven?

Elke: “Well groomed. Als in: lichaamshaar een beetje netjes bijhouden. Neem borsthaar bijvoorbeeld. Helemaal prima als een man het heeft, but keep it trimmed. Rughaar daarentegen, dat mag wat mij betreft wel echt weg. Daar heb ik dan weer helemaal niets mee.”

Eef: “Hmm mijn ideale man mag gerust wat lichaamshaar hebben zolang het haar allemaal een beetje in proportie en netjes bijgehouden is, ben ik happy! Beetje(!) borsthaar vind ik juist wel sexy en mannelijk, maar het moet geen dichtbegroeide grasmat zijn. Dit geldt ook voor het haar onder de oksels en down under, het moet gewoon goed bijgehouden worden. Mochten mannen toch last hebben van veel lichaamsbeharing is trimmen een betere oplossing dan alles kaal scheren. Een echte dealbreaker vind ik rughaar, het is verre van sexy en moet gewoon ASAP gewaxt worden!”

Amber: “In één zin: ‘Niet te veel, niet te weinig’. Laat ik bovenaan beginnen, bij het gezicht; ik vind het aantrekkelijk wanneer een man gezichtshaar heeft, dit maakt hem mysterieus en mannelijk. Hierdoor krijgen vrouwen denk ik ook sneller het gevoel dat een dergelijke man hen kan beschermen. Een gevoel van veiligheid. Bij té veel gezichtshaar, vind ik een man al snel onverzorgd. Wanneer het er niet onverzorgd uitziet, maar ook niet te kort is; is het voor mij precies goed.Wanneer het te kort is, schuurt het zo wanneer je een kus krijgt. Borst- en okselhaar; Beide vind ik sexy, mits het niet doorloopt tot de rug en armen. Dan kan deze man het beter trimmen. Haar rond z’n edele delen? ‘Beter niets, dan iets’. Beenhaar vind ik wel oké, niets aan doen. Haar op de voeten daarentegen vind ik wel een afknapper.”

Hoort een man bewust om te gaan met z’n uiterlijk en is het bijhouden van lichaamshaar daarin essentieel?

Amber: “Dit mag een man zeker zelf weten, maar ik denk wel dat de meeste vrouwen afknappen op onverzorgde mannen. Wanneer een man zijn lichaamshaar niet bijhoudt, wordt het namelijk al snel onverzorgd. Toch is dit bij een man veel meer geaccepteerd dan bij een vrouw. Bij een vrouw wordt er sneller verwacht dat bepaalde lichaamsdelen goed verzorgd worden (geen haar bevatten), bij een man kan de rauwe look ook wel sexy zijn!”

Eef: “Het is natuurlijk fijn als een man bewust omgaat met zijn uiterlijk. Maar ik vind niks zo a-sexy als een man die langer nodig heeft om zich klaar te maken en om te kleden dan de vrouw. Het blijven toch mannen. De charme zit juist in een nonchalante look waarbij niet alles té gepolijst en doordacht is. En dit geldt dus ook voor lichaamshaar. Hygiëne staat natuurlijk voorop en het moet gewoon allemaal netjes bijgehouden zijn. Maar helemaal kaal? Nee.”

Elke: “Een man mag zeker bewust omgaan met z’n uiterlijk en ja, ook lichaamshaar is daarbij essentieel. Wat ik net al zei, rughaar (not so sexy) mag weg, maar borsthaar, baardjes, oksels – zorg dat het allemaal niet te wild zit, hou het gewoon netjes bij.”

lichaamshaar MAN MAN

Kortom mannen, we mogen het niet helemaal de vrije loop laten

Natuurlijk hebben de dames hierboven hun persoonlijke voorkeur uitgesproken, maar het wordt wel duidelijk wat er van ons verwacht wordt. Lichaamshaar moet en zal bijgehouden worden, dat is onderdeel van hygiëne. Toch hoeft niet elk lichaamsdeel hartstikke kaal te zijn. Trimmen heeft blijkbaar de voorkeur en rughaar voegt eigenlijk niets toe en kan alleen maar een afknapper zijn. Kortom, weg ermee. Zoals we al aangaven is een goed begin het halve werk, dus zorg dat je een goede trimmer hebt voor zowel gezichts- als lichaamshaar.

Onze voorkeur gaat hierin uit naar de Philips Multigroom 7000. Een perfect apparaat voor alle lichaamsdelen. Los van het feit dat we graag zo makkelijk mogelijk bezig zijn, is het ook nog eens een veelzijdige gadget. Je trimt eenvoudig je gezicht, neus en lichaam. Bovendien is het onderhoud eenvoudig en zijn alle Philips Multigroom apparaten waterdicht. Met andere woorden: veel makkelijker gaat het niet worden.

philips 7000 series scheerapparaten MAN MAN 2

Multigroom series 7000 16-in-1

Philips €84,99 Shop nu
Multigroom series 3000 Philips MAN MAN

Multigroom series 3000 9-in-1, gezicht en haar

Philips €39,99 Shop nu

Wat ons betreft is het dus tijd dat we het advies van de dames opvolgen en ons voorkomen licht polijsten. Natuurlijk mogen we onze mannelijkheid nog steeds behouden, maar met een gecontroleerde stijl. Zodat de vrouwen van deze wereld zien dat we graag als échte mannen over straat gaan, maar dat wel met een verzorgde aanpak doen. Zo scoren we alleen maar pluspunten bij de dames van weleer.