Lada Niva

De Russische 4×4 zal voor de anniversary editie het zelfde design zoals we hem allemaal kennen. Echter, krijgt de Lada wel een kleine upgrade. Zo zal de auto beschikken over lederen bekleding en worden er lichtmetalen velgen onder de klassieker gemonteerd.

In totaal worden er 1997 exemplaren van de 4×4 geproduceerd, niet geheel toevallig dat het aantal overeenstemt met het geboorte jaar van de communistische wagen. Elk van de 1997 verschillende exemplaren wordt genummerd, zodat iedereen die hem aanschaft zijn ‘eigen’ exemplaar heeft.

lada-niva man man 3

Onder de kap

In tegenstelling tot de meeste off road auto’s, staat de Lada niet bekend als een olie slurpende machine met brute power. Nee, de klassieker zal het doen met een keurige 1.7 liter benzinemotor en een bescheiden vermogen van maar liefst 83pk. Niet te vergelijken met de 380pk uitvoering van de nieuwe Range Rover Velar, maar de Lada zat sowieso niet in het rijtje waar Range Rover in zit.

lada-niva man man 2

Wanneer en óf we het communistische vakwerk op de wegen kunnen verwachten is nog niet duidelijk. Zeker gezien de gelimiteerde oplage is het nog de vraag of we er een kunnen spotten op de Nederlandse snelwegen.

Check hier ook het prototype Range Rover uit 1969. Een klassier die ook de naam Velar draagt.