Onderzoekers toonden aan dat koppels in een langeafstandsrelatie net zo gelukkig konden zijn als koppels die dichter bij elkaar wonen. Bij langeafstandsrelaties moet je verder gaan dan simpelweg veel bellen en sms’en. De sleutel blijkt communicatie te zijn: het aangeven van je behoeften en het stellen van verwachtingen.

Vertrouw elkaar en wees elkaars vertrouwen waard

Vertrouwen is verreweg het belangrijkste in een relatie. En al helemaal als je ver van elkaar verwijderd bent. Laat zien dat je je vriendin vertrouwt en dat zij jou kan vertrouwen. Zo heb je niet het gevoel dat er geheimen zijn in de relatie.

Lange afstandsrelatie man man

Deel grote, maar ook kleine dingen met elkaar

Deel naast de grote verhalen ook de kleine details met elkaar. Dingen die in eerste instantie voor jou onbelangrijk kunnen lijken. Bijvoorbeeld wat je gegeten hebt, welke muziek je aan het luisteren bent, dingen waar je je aan ergert op werk of waar je die dag erg om gelachen hebt. En deel goede boeken of films. Op deze manier creëer je gemeenschappelijke ervaringen, terwijl jullie apart wonen.

Stel enkele basisregels op

Wees duidelijk over wat je verwacht van elkaar in de tijd dat jullie apart zijn. Het opstellen van een paar regels helpt te voorkomen dat de een iets doet wat niet aan de verwachtingen van de ander voldoet. Bijvoorbeeld hoeveel contact jullie ongeveer met elkaar zullen hebben in de week. Het is beter om vanaf het begin af aan open te zijn over dit soort dingen. Dit betekent niet dat er strikte normen hoeven te zijn, maar richtlijnen kunnen je houvast geven.

Houd een doel voor ogen

Het is van belang om een eindpunt in het vooruitzicht te hebben en te weten wanneer jullie weer samen zullen zijn. Zo hebben jullie een moment om naartoe te leven en weet je waar je het allemaal voor doet. Dus maak een plan met elkaar. Teken een tijdlijn, markeer de geschatte tijd die je apart bent en wanneer jullie weer samen zijn. Het is belangrijk dat jullie er hetzelfde over denken en gelijke doelen nastreven zodat jullie, ondanks dat jullie niet op dezelfde plek wonen, wel met elkaar aan dezelfde toekomst werkt.

Maar met veel liefde en toewijding is geen berg te hoog, geen vallei te laag en geen rivier te breed om jullie uit elkaar te drijven. Ware liefde overwint alles!

Wij hebben ook nog een tip voor als jullie weer samen zijn