Het was weer zo’n avond waarbij alcohol makkelijker door het keelgat schoot dan water dat doet uit de kraan. Dat zijn momenten waarop je lever heel erg ongelukkig van jou wordt. Je lever wordt wel gelukkig van de kopjes koffie die je de dag erna drinkt. En eigenlijk de dagen daarna. Professoren van de Universiteit van Southampton stellen namelijk dat twee koppen koffie per dag het risico op lever cirrose, verharding van het orgaan, tegengaat.

Cirrose is een aandoening die ontstaat door vergiftiging van de lever, waar drank een oorzaak van kan zijn. Deze kans is groter bij overmatig en frequent drankgebruik. Miljoenen mensen per jaar sterven aan deze ziekte.

Maar de oplossing op het probleem ligt gewoon bij jouw lokale, hippe koffietent. Dat bevestigt een studie onder 500.000 mannen en vrouwen. Koffie heeft een heel positief effect op ons lever. Het risico op verharding daalt met bijna vijftig procent, wat nog meer is sommige medicijnen tegen de aandoening.

Dus gun jezelf twee kopjes koffie, nadat je jezelf weer de vernieling in hebt geholpen op vrijdagnacht en ga na hoe het zo gigantisch heeft weten te escaleren die nacht.

koffie-1