Gnaoua2016.Parade.D.Ouverture©Sife.Elamine.Pd-17Om klokslag acht uur ’s avonds wordt de eerste snaar van de basgitaar geraakt, de eerste klanken uit de borst geschreeuwd en de eerste dans gemaakt. Dit is nog maar het begin van een prachtige nacht. Het is één groot feest. Links gaan er handen in de lucht en rechts schudden de heupen. Met bewondering staan we in de mensen massa. In mijn ooghoek verschijnen vijf Marokkaanse prachtvrouwen die zonder twijfel op ons af stappen om zich voor te stellen. De namen moet je mij vergeven, maar ze zijn afgereisd voor het festival vanuit de badplaats Cassablanca.

Where you from? Is de eerste vraag die wordt gesteld. Niet heel onlogisch, als twee blanke mannen tussen tig duizenden Marokkanen en Afrikanen staan. De volgende vraag luidt ‘Are you here for the festival?’ Het is duidelijk, ze waren het niet gewend dat twee nuchtere gasten uit Amsterdam met zand tussen hun billen stonden te dansen op Gnawa muziek.

 

5D3_2065

Het is geen muziek waar je gemakkelijk op kunt grooven zoals dat wel kan bij slow jams of een konijnendansje op techno. De muziek heeft iets weg van volksmuziek, kent drukke drums en heeft een rap tempo. Gelukkig kijkt niemand met ons mee, buitenom de vijf dames. We proberen daarom onze Westerse moves in een Arabisch jasje te steken.

De stad Essaouira staat in het teken van het festival. De stages bevinden zich door de stad heen, maar ook op het strand wordt tot in de vroege ochtend geswingd op jazz en reggae.

5D3_1087

Ik sta hier blootsvoets in het strand tussen headbangende moslimas en vredelievende Rastafaris. We dansen samen, lachen naar elkaar en hebben een onvergetelijke avond. Ik voel mij hier vrijer dan in Amsterdam, heb meer connectie met mijn medemens en ervaar een sterkere band van liefde. Al mijn vooroordelen blijken niet te kloppen. Ik heb ik nog nooit zoveel mooie mensen om mij heen gehad.

De stad Essaouira

De badplaats Essaouira is naast het Gnaoua festival een plek om te bezoeken. Het is  een prachtige stad met mooie straatjes, leuke winkeltjes die vijf keer goedkoper zijn dan dat ze in Marrakech zijn

Achtergrond informatie Gnawa

Wie daadwerkelijk Gnawa is gestart is mij na lang online research nog onbekend. Zelf beschouwen de Gnawa zich als spirituele afstammelingen van Sidna Bilal, een van de gezellen van de profeet Mohammed. De familie van Sidna Bilal was afkomstig uit Ethiopië. Hijzelf was in slavernij geboren in Mekka.

Gnaoua2016.Parade.D.Ouverture©Sife.Elamine.Pd-45

De term “Gnawa” slaat in de eerste plaats op de afstammelingen van slaven uit West-Afrika. Het woord is een verbastering van het Berberse ignawen, wat ‘doofstomme mensen’ betekent. De naam werd vroeger door Berberse gemeenschappen gegeven aan hun zwarte buurvolkeren die de Berberse taal niet spraken.

Deze broederschap kan beschouwd worden als een samensmelting van de klassieke soefi-traditie en animistische invloeden uit West-Afrika en de Berbers. Door middel van hun muziek wekken zij een trance op die therapeutisch schijnt te werken.