1. Maak gebruik van lichte kleuren

Maak gebruik van wit of lichte kleuren wanneer je een kleine kamer hebt. Dit voorkomt dat de kamer te druk of te vol oogt. Door wit en lichte kleuren te gebruiken, lijkt je kamer groter en wordt het een stuk lichter, zelfs wanneer er weinig natuurlijk licht in je kamer komt. Combineer dit met grijs tinten, zodat je kleine kamer een warmere uitstraling te krijgt.

2. Plaats je bed in de hoek

Het liefst wil je je bed in het midden van je kamer zetten, zodat je er van beide kanten in kunt stappen. Om optimaal van het kameroppervlakte gebruik te maken schuif je je bed tegen de muur in de hoek.

3. Doe dat grote bedframe weg

Een paar centimeter extra ruimte kan erg belangrijk zijn in je kleine kamer. Doe dat grote bedframe weg en vervang het voor een aantal pallets bijvoorbeeld. Wanneer je een 1-persoonsmatras hebt, maak dan een rij van drie pallets (van twee pallets hoog) en plaats je matras erop. Je kamer lijkt dan groter, doordat je bed minder hoog is. Je spullen kun je eventueel opbergen op de planken van de pallets.

4. Ga voor minimalisme

Wanneer je een kleine kamer hebt, moet je deze niet te druk maken met allerlei accessoires. Ga voor een minimalistische inrichting, waarbij je enkel jouw favorite essentials gebruikt. Gebruik hiervoor built-ins voor extra opbergruimte. Deze meubels zijn nauwelijks zichtbaar en helpen jou, de schaarse ruimte maximaal te benutten.

interieur mannen kamer idee creatief MAN MAN kamer klein interieur slim idee MAN MAN

5. Plaats een spiegel in je kamer

Spiegels maken een kleine kamer groter doordat deze de illusie opwekt dat de kamer groter is dan in de werkelijkheid.

Wanneer je gebruik maakt van een spiegel, zorg dan dat deze dicht bij een raam staat. Op deze manier oogt je kamer lichter door het weerkaatsende licht. Schaf een spiegel aan die even lang is als dat je zelf bent en plaats deze tegen een muur aan. Niet ophangen, want dan krijg je lelijke gaten in je muur als je je kamer weer wilt veranderen.

6. Koop een bed met opbergruimte

Wanneer je een nieuw bed wilt aanschaffen, overweeg dan een bed met lades voor extra opbergruimte. Wanneer je kamer zo klein is dat je de lades niet open kunt doen, gebruik dan aluminium kisten om toch je spullen op te kunnen bergen. Deze kisten zorgen tevens voor een industriële look en feeling.

7. Leef verticaal

Wanneer je kamer een klein oppervlakte heeft, maar wel een hoger plafond, overweeg dan een hoogslaper of een hoog platform. Door de hoogslaper kun je ‘beneden’ spullen opbergen en zelfs onder je bed zitten. Deze optie is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar zij die het niet erg vinden om letterlijk hun bed in te klimmen kunnen hier goed gebruik van maken. Het kan je kamer compleet veranderen.

8. Gebruik zwevende planken

Een zwevende plank werkt goed in kleine kamers. Hier zijn een paar zwevende planken ideeën voor je kleine kamer:

  1. Het vervangt je nachtkastje
  2. Een binnenkomst tafel bij de deur
  3. Het kan dienen als boekenkast
  4. Een plek om je accessoires op te leggen
  5. Het kan dienen als laptop desk

9. Bouw zelf een kast in de muur

Wanneer  je in een huis woont, waarvan de muren van gipsplaten zijn, maak dan een alkoof. Dit is mogelijk, omdat de muur door verticale 2×4 houten balken (studs) ondersteund worden. Met een stud finder kan je markeren waar die houten balken zich bevinden. Een alkoof mag niet te diep zijn. Door een plank in de alkoof te plaatsen kan deze de ruimte bieden voor je portemonnee, je pet en andere persoonlijke dingen.