Kleding maakt de man. Niemand geloofde daar ooit in. Nou, het blijkt dus wel zo te zijn. Een recente studie toont dat mensen die dure kleding dragen van bekende merken zelfverzekerder door het leven gaan. De onderzoekers vonden een correlatie tussen goedgekleed zijn en betere prestaties.

Het blijft natuurlijk een correlatie, geen causaal verband, maar dat kleding een significant placebo effect heeft is moeilijk te ontkennen. Het vertrouwen dat jij hebt in de prestatie van een merk en het daarbij behorende kledingstuk, zal effect hebben op jouw prestatie.

Spelen als een pro

Dat verklaart de studie tenminste. De onderzoekers vertelden participanten dat ze een Nike golfstick gebruikten waar ook professionals mee sloegen in wedstrijden, terwijl ze eigenlijk een merkloze stick in hun hand hadden. Participanten die geloofden dat ze een professionele golfstick gebruikten presteerden twintig procent beter dan participanten die wisten dat ze met een merkloze stick sloegen. We gaan ervan uit dat de onderzoekers de condities in de groepen gelijk hielden.

Om hier zeker van te zijn deden de onderzoekers ook een rekentest, waarbij participanten geluidsdichte oordoppen droegen. Ze vertelden de eerste groep dat deze van zeer hoge kwaliteit waren en de tweede groep dat het normale waren. De eerste groep scoorde ook hier twintig procent beter. Tenzij de tweede groep echt een stel randdebielen was, is er wel wat voor te zeggen dat de kwaliteitsperceptie van kleding performance beïnvloedt.

Favoriete pak

Concluderend: als jij een belangrijke presentatie hebt of een meeting, trek je favoriete pak aan, want dan ga je in ieder geval zelfverzekerder door het leven en is de kans dat je beter presteert hoger.