Ferrari in 2019 niet door met Kimi Raikkonen, maar met Charles Leclerc

The Iceman zal in 2019 niet langer in het rode overal van Ferrari door de pitstraat paraderen. Via de officiële kanalen heeft Ferrari kenbaar gemaakt dat men in 2019 een andere rijder naast Sebastian Vettel wil hebben staan. Hierin is de keuze – logischerwijs – gevallen op Charles Leclerc. De Ferrari-protegé rijdt op dit moment voor Sauber, maar lijkt dus volgend seizoen een flinke stap voorwaarts te maken.

Kimi Raikkonen begon zijn carrière in 2001 bij Sauber en wist zich na één seizoen in de kijker te rijden om vervanger te worden van Mika Hakkinen bij – destijds – West McLaren Mercedes. In de zilverpijl van die jaren wist hij tot en met 2006 aardig te presteren. Raikkonen reed zichzelf met enige regelmaat op het podium, maar door technische mankementen (de versnellingsbak was destijds een achilleshiel bij de McLaren) en z’n eigen slordigheden bleef een echte bekroning in de vorm van een kampioenschap uit.

kimi raikkonen ferrari charles leclerc MAN MAN
Foto: Instagram, Sebastian Vettel.

In 2007 reed Raikkonen voor het eerst in het rood van de Scuderia

Toen het Formule-1 seizoen van 2007 aanbrak stond Raikkonen in Australië voor het eerst aan de start in een Ferrari. Een seizoen dat enkele hoogtepunten én dieptepunten kende bleek uiteindelijk de bekroning op z’n carrière. Met een voorsprong van één punt op zowel Alonso als Hamilton werd Kimi Raikkonen Formule-1 kampioen dat seizoen. Daarmee werd Raikkonen de 3e Finse wereldkampioen in de historie van de Formule-1.

Na het seizoen van 2009 besluit Raikkonen dat het goed is geweest. Hij vervolgt zijn carrière in de autosport met een jaartje WRC. Dat hij de koningsklasse geen vaarwel kan zeggen blijkt al snel: in 2012 keert Kimi terug bij het F-1 team van Lotus. Hier rijdt hij tot en met 2013. In 2014 vervangt Raikkonen Massa en keert hij terug op ’t oude nest: Ferrari.

Bij Ferrari heeft Raikkonen in z’n tweede periode nooit meer echt potten kunnen breken. De Fin laat eens in de zoveel tijd zien nog steeds over genoeg kwaliteiten te beschikken, maar het blijkt dus niet voldoende om Ferrari te overtuigen de termijn in 2019 voort te zetten. We zijn benieuwd naar z’n vervolg. Raikkonen heeft in een kort statement aangegeven Ferrari voor alles te willen bedanken en voor altijd lid te blijven van de Ferrari-familie. Of hij volgend seizoen weer in de F1 rijdt, dat is afwachten.