Zorg voor voldoende ruimte in een keuken

Een van de eerste eisen die vaak genoemd wordt bij het ontwerpen van een nieuwe keuken: er moet voldoende werkruimte zijn. Om hierin te voorzien kun je een L- of U-vormige keuken overwegen, afhankelijk van de ruimte in je keuken. Bij grotere keukens kan ook de toevoeging van een kookeiland interessant zijn. Een kookeiland biedt niet alleen veel ruimte. Ook profiteer je van de mogelijkheid om deze van een kleine bar te voorzien. Plaats er een aantal hoge barkrukken aan. Terwijl je partner of bijvoorbeeld vrienden alvast vertellen over hun dag, leg jij de laatste hand aan het diner. Keukens zijn mede door de toevoeging van zo’n bar aan steeds meer ontwerpen een sociale ruimte geworden.

Moderne apparatuur maakt losse apparaten overbodig

Is de ruimte voor je nieuwe keuken beperkt? Zelfs in dat geval kun je een keuken van voldoende werkruimte voorzien. Dit doe je bijvoorbeeld door onnodige apparaten weg te laten. Heb je nog steeds een losse waterkoker op het aanrechtblad staan? Populair is de geïntegreerde heetwaterkraan. Er zijn zelfs kranen, zoals het model van Quooker, die naast heet water ook gekoeld en bruisend water bieden. Een heerlijke verfrissing op een warme zomerdag! Het weglaten van de waterkoker zorgt voor meer ruimte en voorkomt daarbij dat de keuken al snel een rommelige uitstraling krijgt. Dat risico groeit naarmate het aantal losse apparaten en accessoires toeneemt.

Niet alleen de heetwaterkraan maakt dat je losse componenten weg kunt laten uit je keuken. Kijk ook eens naar een moderne kookplaat met een geïntegreerd afzuigmechanisme. Met dit type kookplaat is de afzuigkap aan de wand overbodig. Je creëert meer ruimte voor bijvoorbeeld een aantal kruidenrekjes, houten planken met weckpotten, enzovoorts. Zo houd je ruimte over in de keukenkasten.

Verlaagd plafond met slimme verlichting en speakers

Geniet tijdens het koken van je favoriete muziek, door een aantal speakers in het ontwerp van je keuken op te nemen. Populair is het verlagen van het plafond. Niet alleen om speakers in het plafond weg te kunnen werken, maar bijvoorbeeld ook om gebruik te kunnen maken van led spots. Kies voor slimme verlichting, bedienbaar met de app op je telefoon of zelfs met je stem. Dat laatste is mogelijk wanneer je speakers een stemassistent ondersteunen en deze te koppelen is aan de verlichting. Zo hoef je de schakelaars niet aan te raken als je handen nog vuil zijn tijdens het koken.

Het voordeel van slimme verlichting is daarbij dat je de mogelijkheid hebt om de intensiteit ervan te verlagen. In de avond heb je geen behoefte aan een fel, helder wit licht. Daar waar die behoefte er in de ochtend mogelijk wel is.

Creëer een nis voor je koffiemachine

Onmisbaar in de keuken van een man: het koffiezetapparaat. Wie wil de dag niet beginnen met een kop koffie? Geef de koffiemachine een prominente plek in de keuken, door hier een nis voor te creëren.