Kant-en-klare maaltijden zijn ongezond volgens de Consumentenbond
Ja, we vallen maar meteen met de deur in huis: kant-en-klare maaltijden zijn niet zo gezond. En dan hebben we het niet alleen over de voorverpakte pizza’s, pannenkoeken en lasagnemaaltijden. Ook de ogenschijnlijk gezonde rijstgerechten, pasta’s of schotels zijn niet bepaald gezond.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel kant-en-klaarmaaltijden ongezonder zijn dan vaak wordt gedacht. Ze onderzochten 224 verschillende maaltijden van 15 verschillende aanbieders, en de resultaten waren behoorlijk verontrustend. Slechts acht van deze maaltijden voldeden aan de gestelde gezondheidsrichtlijnen van het Voedingscentrum. Het overgrote deel van deze maaltijden voldoet dus niet aan de gestelde richtlijnen voor gezonde voeding.
Toegevoegd zout in de maaltijden is een groot probleem
Een belangrijk probleem is de hoeveelheid toegevoegde zout in de maaltijden. Gemiddeld bevatten de maaltijden drie gram zout, terwijl de richtlijn maximaal twee gram zout toestaat. Sommige aanbieders hadden zelfs maaltijden met een gemiddelde van vier gram zout. Slechts twee aanbieders voldeden aan deze richtlijn, maar wel nipt.
De Consumentenbond benadrukt dat het grootste probleem echter de hoeveelheid groente in de maaltijden is, of beter gezegd: het gebrek daaraan. Bij ten minste de helft van de aanbieders bevatten de maaltijden gemiddeld minder dan de benodigde 150 gram groente, terwijl veel aanbieders beweren meer dan voldoende groente te gebruiken. Sommige aanbieders beweren zelfs dat hun maaltijden ‘veel’ groente bevatten. Aardappelen worden het vaakst als ‘gezonde’ bron van koolhydraten gebruikt, maar in veel gevallen wordt gekozen voor rijst of pasta.
Rijst en pasta is gezond, maar dan wel in volkoren variant
Naast het gebrek aan vitamine in de vorm van groente, hebben de maaltijden nog een andere tekortkoming. Waar geen aardappel wordt gebruik, zijn rijst of pasta gebruikelijk. Een prima vuller, maar niet gezond als ze niet in volkoren variant worden geleverd. En dat is precies het probleem: heel veel maaltijden bevatten witte rijst of pasta, wat betekent dat je geen volkoren granen binnen krijgt. Het is dus echt verstandiger om zelf een eenvoudige pasta in elkaar te flansen dan voor een kant-en-klare maaltijd te gaan. Dit hoeft ook helemaal niet ingewikkeld te zijn of lang te duren. Deze pasta carbonara van Gordon Ramsey staat bijvoorbeeld in tien minuten op tafel. Vergeet dan natuurlijk niet dat je volkoren spaghetti moet gebruiken in plaats van witte spaghetti.