Een relatie is (helaas) geen sprookje

Natuurlijk is het een prachtig uitgangspunt: neem de ander zoals hij of zij is en houd van elkaar precies zoals je bent. De realiteit is echter niet altijd zo romantisch, want het leven is nu eenmaal geen sprookje. Het is natuurlijk nooit de bedoeling om jezelf continu aan te passen om aan de eisen of wensen van iemand anders te voldoen. Maar af en toe kan een beetje bijschaven echt geen kwaad. Een relatie is namelijk altijd een kwestie van geven en nemen. Dat betekent dat je af en toe iets zult moeten inleveren om daar ook weer iets voor terug te krijgen. Het is een wisselwerking tussen twee unieke individuen, waarbij het soms nodig is om concessies te doen. Doorgaans vind je elkaar namelijk in het midden, wat betekent dat je af en toe water bij de wijn moet doen.

 

Sommige dingen kun je eenvoudig veranderen voor je partner

Tenzij je als koppel naadloos op elkaar aansluit, zul je toch je best moeten doen om elkaar tevreden te houden. Dat betekent ook dat er af en toe flink gediscussieerd moet worden om een verschil van mening op te lossen. En op bepaalde gebieden zul je soms echt even gas terug moeten nemen, of juist bij moeten zetten. Je kunt hierbij denken aan hobby’s, waaraan je wellicht meer tijd besteedt dan je partner lief is. Daarnaast zou het kunnen dat je partner vindt dat je meer aan je uiterlijk zou moeten doen, omdat je er de laatste tijd wat onverzorgd bij loopt. Misschien vindt jouw partner wel dat je te weinig uitvoert in het huishouden of te veel tijd buiten de deur doorbrengt. Of juist dat je te veel aan huis gekluisterd bent, terwijl je partner wel wat vaker de hort op zou willen.

jezelf veranderen of bij jezelf blijven in relatie

Waar ligt de grens met betrekking tot jezelf veranderen?

De genoemde voorbeelden betreffen zaken die je in principe eenvoudig zou moeten kunnen aanpassen. Ze hebben immers geen levensveranderende consequenties, en je moet je realiseren dat je ook het een en ander voor je partner over moet hebben. Echter bestaat er natuurlijk wel een grens, en die grens ligt bij iedereen ergens anders. Vraag jezelf daarom altijd eerst eens af: mag mijn partner dit van mij vragen? Of misschien nog concreter: zou ik dit zelf van mijn partner durven vragen? Zolang de vraag van jouw partner niet destructief is voor jezelf en je eigen karakter zou je moeten overwegen om je gedrag aan te passen. Maar als het gaat om een meer ingrijpende verandering, doe je er uiteindelijk toch goed aan om bij jezelf te blijven. Laat jezelf nooit bewegen tot iets waar je niet achter staat, maar ga hierover wel het gesprek aan met je partner.

Lees ook: hoe kun je de huishoudelijke taken eerlijk verdelen in een relatie?