Jenever is weer helemaal terug

Jenever was in mijn beleving altijd een ‘ouderwets’ drankje dat enkel en alleen het daglicht zag bij menig 65-plusser. Helemaal niet waar zo blijkt, het is meer dan ooit een hippe drank die een prachtige historie met zich meedraagt. Jenever duikt steeds vaker op in menig cocktailbar en dat is niet zonder reden. Waar Jenever voorheen een relatief vaststaande formule kende, daar is het steeds meer een drank die diverse facetten met zich meebrengt.

Jenever ouderwets? Dacht het dus niet. Ondanks dat is het wel een associatie die nog niet helemaal verdwenen is. Een associatie die wel beetje bij beetje wordt afgebroken. Samen met Hooghoudt kwam ik tot de realisatie dat Jenever op een zeer karakteristieke wijze in elkaar kan steken. Niet enkel het drankje gemaakt van (onder andere) de Jeneverbes, maar ook het drankje met diverse smaakinvloeden en een smaakvolle basis voor menig frisse cocktail. Kortom, een drank die volledig thuishoort in de 21e eeuw.

Hooghoudt Infused 2 MAN MAN

Een kopstootje of een cocktailtje?

Ja, zoals we de vorige keer ook al aangaven is de ‘wereldberoemde’ (van Zeeland tot aan Groningen) kopstoot steeds vaker te bestellen in het lokale café. Het is niets anders dan een biertje en een glaasje Jonge Jenever ernaast. Waarschijnlijk is onze generatie niet meer zo stevig als voorheen, want voor menigeen is het drinken van een paar kopstootjes het begin van het einde. De naam zal natuurlijk niet voor niets zo gekozen zijn. Het is dan ook niet vreemd als je zo eens in de zoveel tijd bedankt voor een kopstootje, maar wat dan wel?

Hooghoudt weet als geen ander hoe je de perfecte Jenever realiseert. Sterker nog, het merk beseft ook als geen ander dat Jenever veel meer is dan dat glaasje naast je biertje. Jenever is prima toe te passen in een selectie aan zomerse cocktails. Juist met die combinatie ging Hooghoudt aan de slag toen ze de nieuwe Hooghoudt Infused #2 wilden creëren. Met een team van drie bartenders uit Amsterdam en Rotterdam werd aan de slag gegaan voor de tweede Jenever in de Infused Series.

Hooghoudt infused 2 MAN MAN

De ode aan Hollandse zeehelden en haring

Waar de eerste Hooghoudt Infused nog geïnspireerd werd door Hero Jan Hooghoudt, daar is de tweede Jenever toegespitst op Oud-Hollandse glorie: onze historie op zee en de Hollandse Haring. Twee aspecten die zo Nederlands zijn als maar kan – net zoals Jenever zelf. De drie winnende bartenders uit de Infused #1 Cocktailcompetitie werden als fundamenten voor de creatie van deze Jenever ingezet.

Met hun uitgesproken smaken wat betreft het maken van cocktails én de creativiteit die Hooghoudt graag ziet, werd de basis gelegd voor Infused #2. Een Hooghoudt Jenever die onder andere bestaat uit klassieke moutwijn, Jeneverbes en Rogge. Om deze combinatie verder uit te breiden en een unieke smaak tot stand te laten komen werd daar ook nog Wakame, Grapefruit en Dragon aan toegevoegd. Zo is Infused #2 ontstaan: een Hooghoudt Jenever die veel meer is dan dat ‘stoffige drankje’ dan de jongere generaties denken te kennen.

Hooghoudt Infused 2 MAN MAN

Meer dan ooit tevoren een reden om Jenever te proeven

Met de komst van deze diversiteit aan Jenevers weet Hooghoudt de jongere generaties op perfecte wijze aan te spreken. Mocht je vast willen blijven klampen aan het kopstootje, dan gaat dat prima met een Jenever uit de Infused Series. Juist die diversiteit is iets wat het een drank maakt waar ik persoonlijk heel blij van word. Een frisse cocktail op z’n tijd is meer dan welkom. Bovendien is het heel leuk om je vrienden hun wenkbrauwen te zien fronsen als je vertelt dat er Jenever in hun cocktail zit.

Ik had het privilege om met Hooghoudt op avontuur te gaan. Met activiteiten als powerkiten en blokarten op het strand van Scheveningen werd nogmaals onderstreept dat jenever geen ‘ouderwets’ drankje is, integendeel. Samen met een team van jonge en bevlogen bartenders bewijst Hooghoudt jong en meegaand te zijn. Zo ook de Infused #2. Wat ons betreft een absolute aanrader. Mocht je nou denken ‘ik geloof deze jongeman niet’, dan wil ik je absoluut aanraden om eens een van de recepten te proberen die we vorige keer hebben gedeeld. Let wel op: het is een ‘straffe’ jongen met z’n 47%, dus wees niet te enthousiast!