Mattgstyle

Design

Wat bepaalt de prijs van een jeans en wanneer betaal je er te veel voor? Prijzen van een jeans starten van een bedrag waarmee je nog niet van uiteten kunt, terwijl de meest Avant-garde, luxe jeans over de toonbank gaan voor enkele duizenden euro’s. Het kopen van laatstgenoemde komt in veel mindere mate voor dan jeans die maar enkele tientjes kost. Weet je wel waar je voor betaalt bij het kopen van een jeans?

De prijs wordt voor een groot gedeelte bepaald door het design van de broek. In het kort heeft een broek die aan de maat is, een mooiere en betere afwerking dan de goedkope versie. Het totale ontwerp of delen daarvan, zoals de knopen, stiksel, washing en fit zijn belangrijke indicatoren voor de kwaliteit van een jeans. Wanneer een merk zich onderscheidt van de concurrenten met hun jeans kunnen zij een hogere prijs vragen en dit dan ook rechtvaardigen.

Branding

Een andere belangrijke factor die de prijs van jeans bepalen is de branding en markup die bedrijven hanteren. Een consument die een voorkeur voor een bepaald (hun eigen) merk heeft is de droom voor ieder bedrijf. Een voorkeur voor een merk wordt niet zomaar gecreëerd, daar gaat veel geld in zitten. Bedrijven, met name in het luxe segment, spenderen grote gedeelten van hun budget aan marketing om een goede naam te vestigen met als doel om de doelgroep tot aankoop over te laten gaan. Dit gedeelte dat zij investeren, moet natuurlijk terugverdiend worden. De prijs van een jeans is dus onder andere door marketing hoger dan bij de lager geprijsde concurrent. De kwaliteit van de jeans kan nagenoeg identiek zijn aan die van de concurrenten maar de prijzen liggen wel ver uit elkaar.

Jeans look MAN MAN

Instagram: Raretrio

Materiaal en productie

De materialen die gebruikt worden en de productiewijze zijn de laatste factoren die van grote invloed zijn op de kwaliteit en prijs van jeans. Er is wel degelijk verschil tussen jeans en het gebruikte materiaal is de meest accurate manier om dit te onderzoeken. Merken zijn meesters geworden in story-telling en spuien met termen als Japanse selvedge, stretch en soms zelfs met 100% handgemaakt. Deze termen zeggen wel degelijk iets over de broek die jij in je handen hebt, maar de meest onafhankelijke graadmeter ben jij toch zelf.

De productiewijze zegt iets over de kwaliteit die je voor een broek krijgt. Selvedge is daarbij de heilige graal onder denim-heads en de prijs is overeenkomstig. Deze denim wordt gemaakt door de stof via smalle weefmachines te produceren waarbij er continue van dezelfde draad gebruik wordt gemaakt. Op die manier krijgt het een gesloten uiteinde dat dichter is geweven en veelal ook stugger is. Goedkopere jeans, die veelal in massaproductie voorkomen, maken gebruik van grotere weefmachines. Bij dit proces worden verschillende draden tegelijk gebruikt zodat de productie minder tijd in beslag neemt. Echter, het nadeel hiervan is dat er een overlock steek moet worden gebruikt omdat rafeling van de stof tegen te gaan. Op een gepaste manier gedaan is dit een broek van evenwaardige kwaliteit als een selvedge jeans, maar scheelt het wel in tijd.

Waar je in moet investeren?

Al met al is de vraag afhankelijk van hoeveel geld je er aan uit wilt geven. Goede jeans bestaan niet voor slechts twee tientjes zonder in te boeten op kwaliteit of uitbuiting. Een jeans van duizenden euro’s is ook wel wat overdreven omdat dat niet coherent is aan de kwaliteit die ermee wordt verkregen. Zoveel geld voor een broek is enkel te rechtvaardigen wanneer er de stiksels van goud is er en andere dure materialen in verwerkt zijn. Marketing of reclames kunnen je daarbij nog wel eens in de luren leggen zonder dat je je daar bewust van bent.

Jeans look MAN MAN 2

Instagram: Sandro

Iedereen heeft dus zijn eigen voorkeuren wat betreft (de prijs van) jeans. Daarom maakten wij van MAN MAN een mooie selectie aan de hand van verschillende prijzen. Check it out:

jeans heren MAN MAN 01

Sid - Grijze wash skinny jeans

River Island €35 Shop nu
jeans heren MAN MAN

Jeans

Only & Sons €40 Shop nu
jeans heren MAN MAN 02

Zwarte jeans

River Island €50 Shop nu
jeans heren MAN MAN 03

Tye - Cut To The Chase Slim Carrot fit

Scotch & Soda €71 Shop nu
jeans heren MAN MAN 04

Ralston - Home Grown Regular slim fit

Scotch & Soda €100 Shop nu
jeans heren MAN MAN 01

Revend super slim jeans met washed look

G-STAR RAW €130 Shop nu
jeans heren MAN MAN 02

Snos slim fit jeans met destroyed detail

Scotch & Soda €140 Shop nu
jeans heren MAN MAN 10

Petit Standard straight fit jeans met donkere wassing

A.P.C. €170 Shop nu
jeans heren MAN MAN 05

SORT VERSACE COLLECTION PANTALONE CASUAL SLIM

Versace €210 Shop nu

 

 

Een te goedkope jeans is veelal minder van kwaliteit maar het aanschaffen van de duurste jeans is misschien ook niet zo verstandig. Niet alleen jeans bestaan uit denim, het is enorm functioneel zoals je kan lezen in deze lente denim guide.