Waarom wordt alcohol duurder in Ierland?

Een man uit Ierland verklaarde dat hij 700 euro aan blikjes Guinness bier heeft bespaard. “Ik heb mijn voorraad volledig gevuld. Ik heb waarschijnlijk ongeveer 500 bieren gekregen.”

In Ierland is er sinds 4 januari een nieuwe wet in werking gegaan. De verhoging van prijzen op alcohol. Het land was namelijk één van de weinige landen ter wereld die een wettelijke bodemprijs invoerde voor de kosten van alcoholische dranken, inclusief bier. In feite betekent de minimale eenheidsprijs van 10 cent per gram alcohol dat een gemiddelde fles wijn niet voor minder dan 7,40 euro kan worden verkocht, terwijl een blikje bier minimaal 1,70 euro kost. Ierland heeft in feite de grootste prijsstijging gezien, met wodka en gin die minimaal 20,70 euro kosten, terwijl een fles whisky een minimumprijs van 22 euro heeft bereikt.

Op 4 januari zei de minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly: “Deze maatregel is bedoeld om ernstige ziekten en sterfgevallen door alcoholgebruik te verminderen en om de druk op onze gezondheidsdiensten door alcohol gerelateerde aandoeningen te verminderen. Het werkte in Schotland en ik kijk ernaar uit om hier te werken.”

Ier koopt enorm veel bier

Brendan, degene die al het bier heeft ingeslagen, vertelde presentator Joe Duffy op RTÉ’s telefoon-in- chatshow Liveline: “De dag voor de minimumprijs had een van de kleinere retailers een speciale aanbieding op Guinness. Het was een 12-pack voor €10.” De Ier krijgt een uitkering en geeft toe dat de prijsstijging hem ‘onevenredig’ treft. Hij zei dat hij ongeveer 400 euro in de slijterij op de hoek had uitgegeven en daarbij ‘een paar grappige blikken’ kreeg. Hij, en een vriend van hem, moesten de bieren ook in twee reizen naar huis dragen. Brendan had uitgerekend dat dezelfde winkel hem de volgende dag 1.100 euro zou hebben gekost.

Ben je meer van het speciaalbier? Wij hebben alle verschillende soorten speciaalbier op een rij gezet.