Over het algemeen is een getailleerd pak de basis. Het pak moet goed aansluiten op jouw lichaam. De naden van de mouw moeten aansluiten op je arm, de kraag moet lichtelijk je nek raken en de schouders moeten plat liggen.

Natuurlijk is het dragen van een pak een kwestie van smaak. Dit is onze visie, maar houd vooral jouw stijl aan. De stijl waar jij je prettig in voelt.

De broek

Wanneer je een slim-fit pak draagt, zorg dan ook dat je broek slim-fit is. De broek zou zonder riem of bretels gedragen moeten kunnen worden. Deze moet dus perfect op je taille passen, net onder je heup. De broek moet geen bandplooi krijgen. Nooit niet. Mochten bretels of een ceintuur noodzakelijk zijn, denk dan aan het volgende: bij een erg slank gesneden pak draag je bretels. Door een ceintuur kan het jasje dan een bolling krijgen. Dat wil je niet. O, en bij het dragen van bretels is het essentieel dat de broeklussen (de lussen waar de riem doorheen gaat) worden verwijderd. Zorg, indien je toch een ceintuur draagt, dat deze gematcht is met de schoenen die je draagt.

Wij vinden het mooi als de broek een cuff heeft, een omslag aan de onderkant. Deze moet zo’n vijf centimeter zijn. De broek mag nooit, maar dan ook nooit, te lang zijn. Als deze een harmonica-effect krijgt omdat het te lang is, sprint naar de eerste de beste kleermaker. De onderkant van de broek mag de schoen niet raken. De pijpen moeten boven de schoen zweven. Niet te vergeten: de sokken moeten niet zichtbaar zijn bij blote enkels, maar ’s winter is dat niet fijn dus match de sokken met het pak en de schoen. Met zwart zit je bijna altijd goed.

tumblr_mz79ljqhCr1qeuobqo1_500 how-to-wear-pak-7 how-to-wear-pak-9

Shop hier de betere pantalons

De top

Zoals eerder benoemd moet deze goed aansluiten op het lichaam. Draag tijdens het uitzoeken van een jasje het overhemd dat je eronder gaat dragen. Kortere jasjes zijn wat vlotter. Wat hipper.

De mouwen van het jasje moeten korter zijn dan de mouwen van het overhemd. Zorg dat het overhemd minimaal een centimeter eronderuit komt, maximaal twee. Hebben de mouwen van het jasje knoopjes? Laat het onderste knoopje van de mouwen open. Dit geldt tevens voor het jasje. Enkel het onderste knoopje van het jasje mag open staan. Ga je zitten? Open dan ook het bovenste knoopje.

De bovenste knoop van je overhemd moet altijd dicht zitten en de stropdas tot de top gestrikt. Hebben de uiteinden van de kraag knoopjes? Laat deze dan los zitten, of koop een overhemd zonder button down collar.

Je kan kiezen voor een pocket square. Wij vinden het tof als deze wat nonchalant uit het borstvakje steekt. Mocht de gelegenheid formeler zijn, strijk ‘m dan en laat deze heel bescheiden uitsteken (1 centimeter). Match de kleur uiteraard met de rest van je pak.

Je stropdas moet niet te smal zijn en de knoop dik. Ook moet de das met de punt nét op de broekrand vallen. Heb je een recht afgesneden das dient deze er net boven te zweven.

how-to-wear-pak-2 how-to-wear-pak-6 how-to-wear-pak-8

Shop hier de betere tops

Schoenen

Geheel zwarte schoenen kunnen letterlijk onder ieder pak. Dat maakt de keuze voor sokken ook een stuk makkelijker, namelijk zwart. Wij zijn fan van een paar brogues of derby’s. Kies een ronde neus.

Een andere optie is bruin. Bedenk dat wel dat het je hier niet iedere kleur pak bij kan dragen. Met grijs, donkerblauw, bruin kunnen bruine schoenen. Kies dan sokken die net iets lichter of donkerder zijn dan de tint van de broek.

how-to-wear-pak-4 tumblr_mzch4mQ6PX1sjf4hzo1_500

Shop hier de betere clarks