1. Huy Fong Sriracha

Sriracha ken je wellicht al wel, maar dit specifieke merk was tot voor kort vrij moeilijk te verkrijgen in Nederland. Dit is veruit de meest populaire hot sauce van de VS en dat is niet voor niets. De mix van pepers en knoflook is perfect en dit maakt hem zo veelzijdig. Van hot wings tot op een pizza, het kan allemaal. 

2. Pain is Good Jamaican Style

Hot sauce zoals de Jamaicanen hem graag hebben: behoorlijk pittig, maar ook rijk aan volle smaken. Je proeft scotch bonnet en habanero pepers, maar ook knoflook, ui, ananas en de typische Jamaicaanse jerk kruiden. Perfect voor bij kip.

3. Cajohn’s Bourbon Infused

Deze hete saus is één van de meest bijzondere. De combinatie van bourbon whiskey, chipotle (gerookte jalapeño) en habanero pepers maakt ‘m echt uniek. Hij is pittig, maar tegelijkertijd ook heel smooth. Dit tilt een goede BBQ-steak naar de next level. Let wel op: de saus heeft een behoorlijk dunne consistentie, dus rustig schenken valt aan te raden.

4. Cholula

Deze saus is niet voor niets zo geliefd in Mexico en Noord-Amerika. Het heeft de perfecte balans tussen heat en smaak en past daardoor perfect bij alles van soepen tot salades en van steaks tot zeevruchten. Het flesje met de houten dop is ook een eye-catcher voor je tafel. 

5. Dave’s Roasted Garlic

De naam verraadt al dat knoflook één van de hoofdingrediënten in deze saus is. Hij is aan de milde kant van pittig en heeft dezelfde consistentie als tabasco. Je krijgt direct de kick van de pepers, maar die wordt snel verzacht door de heerlijke knoflooksmaak. Verslavend spul, zeker voor de garlic lover.

6. Tears of the sun

Een interessante optie wanneer je van fris en fruitige smaken houdt. Hij heeft een zuurtje door de appelciderazijn en limoen, maar smaakt toch vol door al het fruit (ananas, papaya, mango en perzik) dat erin zit. In combinatie met witte vissoorten en zeevruchten is dit een topper, ook omdat hij niet té pittig is.

7. Foo Foo Mama Choo

In deze saus zit de heetste peper ter wereld verwerkt. Hij is dus heet, maar toch hoef je niet bang te zijn dat je een gat in het tafelkleed brandt. Naast Carolina Reapers zitten er namelijk ook andere soorten pepers en tomaat in. Hierdoor is hij redelijk handelbaar, maar de fruitige smaak van de Carolina Reaper blijft fenomenaal overeind. Resultaat: een stevige, smakelijke heat met een comfortabele afterburn.

8. Dave’s Gourmet Ghost Peper

Op papier minder heet dan bijvoorbeeld de Foo Foo Mama Choo, maar in de praktijk wat ons betreft niet. Deze saus is niet voor de rookies. De Ghost Pepper Naga Jolokia is berucht vanwege zijn late kick. De eerste 30 seconden denk je dat veilig bent, maar na een minuut slaat hij keihard toe. De vijf minuten die daarop volgen ervaar je de high waar chiliheads zo gek op zijn.

Hot sauce is natuurlijk lekker bij bijna elk gerecht. Heb je inspiratie nodig wat je wil eten vanavond (eventueel met een van deze sauzen erbij)? Check dan even deze heerlijke recepten die iedere man moet kennen.