Hoeveel geld krijgen Nederlandse atleten voor een medaille op de Olympische Spelen?
Natuurlijk heeft een sporter alle reden om trots te zijn als hij of zij thuis kan komen met een medaille. Het is een blijvende herinnering aan een meer dan unieke prestatie. Er is helaas ook een keerzijde. Met zo’n medaille op zak zou je denken dat veel deuren opeens open gaan. Niets blijkt minder waar. Het leidt er zelfs toe dat sponsors minder snel bereid zijn om de portemonnee te trekken.
Een gouden medaille komt met een winstbedrag van 30.000 euro
Het winnen van een gouden medaille op de Olympische Spelen levert een Nederlandse sportman of sportvrouw zo’n 30.000 euro op. Best lekker natuurlijk, maar je moet wel beseffen dat je niet van de ene op de andere dag kans maakt op zo’n plak. Er gaan vaak jaren aan training vooraf, om maar te zwijgen over de vele toernooien die men moet spelen. Je moet als atleet ook voldoen aan een specifieke limiet om opgenomen te worden in de Olympische ploeg. Dan nog is het geen garantie dat je die medaille gaat veroveren. Er zijn immers meer kanshebbers. Van het sporten alleen hoef je het dus niet te hebben.
Hoe zit het met de winstbedragen voor teamsporters?
Bovenstaande geldt dus voor de individuele sporter. Ben je wel een kei in je sport, maar betreft het een teamsport, hockey bijvoorbeeld, dan is het pas echt armoe troef. Zo’n gouden plak levert in dat geval geen 30.000 euro op, maar slechts 11.000 euro. Daar kan je misschien leuk van op vakantie gaan, maar dan houdt het wel op. Sterker nog, een heftruckchauffeur in dagdienst verdient nog meer op jaarbasis. Topsport bedrijven doe je dus voor de eer en niet voor het geld.
De verschillen per land zijn enorm
Overigens zijn de verschillen per land wel erg groot. Terwijl de Nederlandse sporters het met een minimale bijdrage moeten doen, kunnen de Aziatische sporters glimlachend het Olympisch dorp verlaten. Ben je namelijk een succesvolle atleet uit Singapore of Indonesië, dan krijg je voor een gouden medaille zo’n 7,5 ton uitbetaald. Dat is inderdaad even slikken.
Bijklussen levert veel meer op
Dat je als sporter zo weinig verdient is vervelend, maar als je een beetje slim bent aangelegd, kun je ook als sporter lekker cashen. Je moet het dan wel commercieel aanpakken. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps heeft dat goed begrepen. Die jongeman verdiende in zijn carrière zo’n 80 miljoen euro en dat kwam niet doordat hij zo vlot door het water gleed. Met andere woorden: ben je sporter, laat je dan dik betalen voor allerlei leuke klusjes. Zo hebben Sven Kramer, Dafne Schippers en Epke Zonderland hun bankrekening flink kunnen aanvullen. Ben je daarnaast niet alleen goed in je sport, maar ben je ook nog eens fotogeniek, dan is het einde helemaal zoek. Je kan dan flink incasseren door middel van sponsorcontracten met grote merken.