Wat is de gemiddelde schermtijd?

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld zo’n 5,5 uur per dag naar een of ander scherm staren. Dat is behoorlijk wat tijd, toch? En laten we eerlijk zijn, een groot deel van die tijd wordt besteed aan activiteiten die totaal onbelangrijk zijn. Denk alleen al aan hoelang je op sociale media scrolt en die serie al aanstaat. Is het echt nodig om zoveel schermtijd te hebben?

 

Maximaal dagelijkse schermtijd

Het is erg verleidelijk om toch even die bingewatch-marathon door te zetten. En je hebt nog zoveel te doen voor werk dus een extra pauze, dat past er echt niet tussen! Waar ligt dan de grens? Experts raden aan om niet meer dan 2 uur per dag non-stop aan schermtijd te besteden. Waarom? Te veel schermtijd kan leiden tot een hele reeks problemen, van vermoeide ogen tot slaapproblemen en zelfs psychische problemen, zoals depressie en angst.

Wat zijn de risico’s van het te veel kijken naar je beeldscherm?

Wat zijn eigenlijk de risico’s van te veel schermtijd? Ten eerste zijn er fysieke effecten, zoals vermoeide en droge ogen, hoofdpijn en nekklachten. Dan hebben we nog de slaapproblemen, omdat al dat blauwe licht van onze schermen onze natuurlijk slaapproces in de war kan schoppen. En als laatste hebben we nog psychologische effecten, zoals verhoogde stress, angst en depressie.

Misschien moeten we de wijsheid van onze ouders niet negeren. We zouden allemaal moeten nadenken over wat onze ouders vroeger zeiden: ‘het is die vervelende telefoon.’ Hoewel we het toen niet wilde geloven zit er meer waarheid in dan we denken. We hebben tegenwoordig het gevoel dat de wereld in een soort versnelling draait wanneer we de telefoon niet hebben, maar de wereld is niet zomaar weg als we onze telefoon even niet hebben. Probeer echt maximaal 2 uur achter elkaar naar een scherm te kijken en laten we zorgen voor onze ogen, lichaam en mentale gezondheid.