Hoeveel koffie drinkt een Nederlander gemiddeld?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen en antwoord te geven op de vraag hoeveel koffie een Nederlander gemiddeld drinkt: 2.4 koppen per persoon per dag. Dat is zo’n 260 liter per jaar. Qua gewicht in koffiebonen is dat zo’n 8.5 kilo. Een enorm aantal, maar toch is het sinds 2005 afgenomen. Destijds dronken we zo’n 8% meer en gaven we ook 20% minder uit. Dit blijkt uit cijfers van Euromonitor.
Voor de horeca is het een van de grootste inkomstenbronnen met winstmarges van maar liefst 70 procent. Het kan natuurlijk heel de dag door gedronken worden waardoor het logischerwijs veel verkocht wordt. Veel mensen beginnen de dag met een kopje koffie op het station en eindigen het met een bakje na het avondeten. De koffie die thuis wordt gezet is bovendien van steeds betere kwaliteit. Daarom zijn de eisen hoog als je als ondernemer een bakje cappuccino serveert. Zo geven we als particulieren 800 miljoen euro uit aan koffie in de supermarkt. Dat is een flinke stijging vergeleken met de 620 miljoen euro in 2010.
Meer uitgeven aan minder koffie?
Waarom geven we tegenwoordig meer uit, maar drinken we minder leut? Dat komt bijvoorbeeld door de populariteit van cups en andere manieren van het zetten. Hierdoor werd het iets normaals om één kopje te zetten in plaats van een hele pot die later door de gootsteen werd gegooid.
Waarom drinken Nederlanders zo veel?
Een van de oorzaken van ons hoge koffiegebruik is de beschikbaarheid. Het is in Nederland de normaalste zaak van de wereld om het gratis te drinken op je werk. Bovendien is Nederland ook vrij koud. We drinken daarom regelmatig een bakkie pleur om op te warmen tijdens een winterse dag.
Benieuwd of koffie een dikmaker is? Check dan hoeveel calorieën er in koffie zitten.