FIRE staat voor ‘Financial Independent, Retire Early’ en is een beweging van mensen die zo vroeg mogelijk met pensioen willen. Zij doen dit door allerlei extreme besparingen door te voeren en slim te investeren waardoor ze al op jonge leeftijd een groot vermogen hebben vergaard. Het collectief vindt zijn oorsprong in het boek Your Money or Your Life van Vicki Robin en Joe Dominguez.

 

De berekening

Ook in Nederland is deze beweging steeds populairder geworden. Volgens deze mensen gaan mensen die FIRE nastreven gemiddeld twintig jaar eerder met pensioen dan iemand die niet aan ‘FIRE’ doet. Ook stellen ze dat je helemaal geen meerdere miljoenen nodig hebt om dit te bereiken. Via deze berekening wordt meer duidelijk:

De rekensom om te ontdekken welk bedrag je nodig hebt? Die luidt als volgt: reken eerst uit hoeveel geld je per jaar nodig hebt en vermenigvuldig dat bedrag vervolgens met 25. Geef je maandelijks 2.500 euro uit? Dan is dat per jaar 30.000 euro en dit bedrag tel je dan weer keer 25, in dat geval heb je dus 720.000 euro nodig om rond te komen. In dat geval moet je wel volgens de FIRE-regels leven. Dat betekent dus dat je zo’n 50- tot 70% moet sparen van je inkomen, zuinig moet leven en moet investeren in indexfondsen.

Er is ook kritiek op deze methode

Toch is het er ook kritiek op FIRE want het is gebaseerd op de assumptie dat je geïnvesteerde geld altijd geld oplevert. De geschiedenis heeft dan wel bewezen dat indexfondsen over een langere periode stijgen in waarde, maar we weten nooit wat de toekomst brengt. Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met inflatie, beleggingskosten en belastingen. Nog een nadeel: het is wel erg zuinig leven allemaal. Zo wordt er verwacht dat je veel kan sparen van je inkomen en wordt er in het schema geen rekening gehouden met vakantie. Toch maar doorwerken of een groter bedrag vergaren dus?