Hoe oud worden we in Nederland gemiddeld?

Eerst komen we toch nog even terug te komen op die stijgende levensverwachting in Nederland. Dat is namelijk de reden dat we in Nederland steeds langer moeten blijven werken. Helemaal niet zo heel vreemd als je kijkt naar het Europese gemiddelde. De gemiddelde levensverwachting in Nederland ligt namelijk maar liefst 1,4 jaar hoger dan dit Europese gemiddelde. In de praktijk betekent dat dat vrouwen gemiddeld 83 jaar oud worden en mannen gemiddeld 80 jaar oud. En de levensverwachting blijft – mede onder invloed van goede gezondheidszorg in ons land – alleen maar stijgen.

De nieuwe generatie kan er dus vanuit gaan dat ze minstens tot hun zeventigste levensjaar door zullen moeten werken. Verhoudingsgewijs blijven er natuurlijk wel evenveel pensioenjaren over, dus ook zij houden genoeg tijd over om van hun ouwe dag te kunnen genieten.

Hoe is het pensioen in Nederland opgebouwd?

Iedereen heeft na de pensioengerechtigde leeftijd recht op AOW, die refereert aan de Algemene Ouderdomswet. Dit is echter geen bijster groot bedrag als je het vergelijkt met wat we in Nederland per maand verdienen. Dat is de reden dat men ook pensioen opbouwt bij zijn of haar werkgever. Dit heet ook wel het pensioenpotje en wordt uitgekeerd op het moment van pensioneren. De hoogte van het bedrag dat je ontvangt, is afhankelijk van hoe lang je ergens hebt gewerkt. Het geldbedrag dat je opbouwt bij de werkgever wordt ondergebracht bij een zogenaamd pensioenfonds, die het kapitaal van alle werkgevers beheren. Je kunt ook vervroegd met pensioen gaan. Dat wil zeggen dat je al stopt met werken voordat je de pensioengerechtigde leeftijd behaald hebt. Echter moet je er dan wel voor zorgen dat je genoeg geld hebt om de periode tot je AOW en pensioenpotje te kunnen overbruggen.

Hoeveel geld ontvangt een gepensioneerde gemiddeld?

Per 1 januari 2024 ontvangt een alleenstaande AOW-gerechtigde 1541,53 euro bruto per maand. Voor mensen die zijn getrouwd of samenwonen geldt dat ieder een bedrag van 1047,60 euro bruto per maand ontvangt. Om na te gaan hoeveel pensioen je inmiddels bij je werkgever hebt opgebouwd, kun je eenvoudig Mijn Pensioen Overzicht raadplegen. Er is in ieder geval goed nieuws te melden: sinds 2024 is niet alleen het minimumloon gestegen, ook de pensioenbedragen zijn omhoog gegaan. Gemiddeld stijgt het te ontvangen bedrag met 4 procent, afhankelijk van het gehanteerde pensioenfonds. Dat betekent dat een gepensioneerde Nederlander door de bank genomen 4134 euro netto per maand ontvangt. Dit bedrag is opgebouwd uit de AOW-uitkering en het aanvullend pensioen.

Als je samenwoont en slechts één van tweeën recht heeft op AOW is het gemiddelde maandbedrag ongeveer 5595 euro netto. Dat is bijna 200 euro meer ten opzichte van 2023. Op het moment dat beide ouderen recht hebben op AOW ligt het gemiddelde maandbedrag op bijna 5000 euro netto. Ten opzichte van 2023 is dat een stijging van ongeveer 100 euro. De ouderen onder ons gaan er dus ook zeker op vooruit!