Wat bedraagt het prijzengeld in de Eredivisie?

In tegenstelling tot veel andere competities is er in de Eredivisie geen prijzengeld voor de kampioen. Wel krijg je als Eredivisie-kampioen meer sponsorgelden en inkomsten uit Europees voetbal. Zo mag je als landskampioen deelnemen aan de Champions League en krijg je meer geld voor de uitzendrechten. Echter is dit geld niet afkomstig vanuit de KNVB/Eredivisie. Kortom, het prijzengeld is zero.

 

Hoe worden de televisiegelden verdeeld?

Afgelopen seizoen is er in totaal 74 miljoen euro aan televisiegeld verdeeld over alle eredivisieclubs. De clubs krijgen elk jaar een bepaald aantal punten op basis van de resultaten die de clubs behalen. Na de 34 speelrondes wordt het geld verdeeld op basis van deze resultaten, inclusief de laatste tien seizoenen. De meest recente seizoenen tellen het zwaarst, en de seizoenen van tien jaar geleden zijn het minst belangrijk, maar zouden daarentegen wel het verschil kunnen maken. Huidig eredivisie kampioen AFC Ajax kreeg afgelopen seizoen in totaal 9.3 miljoen aan tv geld. Daar kan je een zeer aardige speler van aantrekken om het elftal te versterken.

hoeveel verdient kampioen eredivisie geld

De Eredivisie heeft in 2012 de rechten voor de live uitzendingen van het Nederlandse voetbal verkocht voor 1 miljard euro voor een periode van twaalf jaar aan Fox Sports, nu ESPN. In 2024 komt dat contract ten einde. Maar het lijkt erop dat ESPN deze rechten opnieuw in handen zal krijgen voor een periode van 10 jaar. Geruchten luiden dat het gaat het om een bedrag van 1,67 miljard euro. Hierdoor zullen clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie er flink op vooruit gaan. Volgens De Telegraaf mogen de clubs vanaf medio 2025 jaarlijks liefst 167 miljoen euro verdelen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eredivisie (@eredivisie)

Hoeveel geld levert deelname aan de Champions League op?

Zoals eerder vermeld mag je als landskampioen deelnemen aan de Champions League. Dat is een ontzettend groot voordeel. In de Champions League worden namelijk miljarden euro’s verdeeld over de deelnemende teams. Zo wordt er dit seizoen (2022/2023) maar liefst €2.03 miljard euro aan prijzengeld verdeeld. In het huidige Champions League seizoen bedroeg de startpremie maar liefst 15 miljoen euro. Ook krijgt een club tonnen per gewonnen punt. De Champions League is dus hét podium voor clubs om financiële stappen te maken. Het is dus van groot belang dat je als nummer 2 van de Eredivisie jezelf ook kwalificeert voor ‘het miljoenenbal’. Echter is er wel goed nieuws voor de Nederlandse topclubs: door de goede prestaties in Europese toernooien hebben we vanaf het seizoen 2024/2025 twee directe plaatsingen voor de Champions League. Des te belangrijker het volgend seizoen is om bij de beste twee ploegen van de Eredivisie te horen.