Ieder jaar sponsort Nederland 10 miljard euro aan de EU

Om de plannen van de Europese Unie te verwezenlijken, moet er dit jaar in totaal maar liefst 190 miljard euro uitgegeven worden. Van dat bedrag sponsort Nederland zo’n 10 miljard euro. Dat lijkt mee te vallen, maar hiermee staan we in de top 4 van de landen die het meeste betalen aan de spaarpot van de EU. Enkel Duitsland, Italië en Spanje spekken deze spaarpot nog meer dan Nederland.

Toch is het bedrag van 10 miljard euro helemaal niets als we het vergelijken met de begroting van Nederland zelf. Dit jaar zal naar verwachting bijna 435 miljard euro nodig zijn. Overigens zien we van die grote inleg in de Europese Unie maar weinig terug. Financieel gaan we er, direct gezien, dus niet op vooruit, maar we betalen voor latere handelsprofijt en belangrijke Europese samenwerkingen.

Maandelijkse bijdrage per persoon

Als we kijken naar hoeveel ieder individu in Europa aan de EU moet betalen, zien we dat Nederland vrij hoog in het lijstje eindigt. Helemaal bovenaan staat Ierland met een maandelijkse bijdrage per persoon van maar liefst 53,20 euro. Gelukkig is het nog niet zo erg in Nederland, maar ook wij scoren erg hoog. Doorgerekend betaalt ieder persoon in Nederland iedere maand zo’n 39 euro aan de spaarpot van de Europese Unie. Op jaarbasis gaat het om een bedrag van 468 euro. Een werknemer met een minimumloon moet daar ongeveer een week voor werken.

Helemaal onderaan de lijst vinden we Bulgarije. In dat land betaalt iedereen slechts 10,50 euro per maand mee aan de begroting van de EU. Dat komt niet alleen door het grotere bevolkingsaantal, maar ook door de aanzienlijk lagere inleg die Bulgarije in z’n totaliteit in het Europese spaarpotje heeft. Nederland is natuurlijk een klein land en de inleg is erg groot, waardoor het bedrag per persoon ook veel hoger ligt.

Analyse voor lagere Nederlandse bijdrage

Binnen de politiek wordt er hard gestreden voor een kleinere bijdrage aan de Europese Unie vanuit Nederland. Volgens de regerende partijen zou het een stuk eerlijker zijn als Nederland zo’n 1,6 miljard euro per jaar minder zou moeten afstaan aan het Europese spaarpotje. Toch blijkt dat na nader onderzoek niet reëel te zijn. Er werd een analyse gemaakt waaruit blijkt dat de totale Nederlandse inleg hooguit met 500 miljoen euro omlaag kan. Nu lijkt dat inderdaad veel geld, maar op een begroting van bijna 190 miljard euro, is 500 miljoen euro gewoon kleingeld. Op lagere belastingen hoeven we voorlopig dus niet te rekenen. Voorlopig zal iedere Nederlander met een inkomen, simpelweg moeten dokken voor de Europese Unie.