Erfbelasting, hoe werkt dat eigenlijk?
Als je geld erft, betaal je daar belasting over. Dit heet erfbelasting: hoeveel belasting je betaalt, verschilt per situatie. Dit is onder andere afhankelijk van jouw relatie tot de overledene. Erf je bijvoorbeeld geld van je partner, dan betaal je vaak een stuk minder belasting dan als je geld erft van je broer of zus.
Over het algemeen geldt dat hoe meer verwantschap er is, hoe minder belasting je betaalt. Een deel van elke erfenis is vrijgesteld van erfbelasting, wat inhoudt dat je tot een bepaald bedrag helemaal geen belasting hoeft te betalen. Zo is de erfenis van je partner tot 680.645 euro vrijgesteld van erfbelasting. Bij andere familiaire relaties is dat een heel stuk minder: van je ouders ben je tot 51.053 euro vrijgesteld en van je kinderen of kleinkinderen tot 21.559 euro. Overige familiaire relaties als een broer, zus, oom, tante, neef, nicht of achterkleinkind ben je slechts tot 2.274 euro vrijgesteld.
Hoeveel belasting betaal je over een erfenis?
Als je meer geld erft dan het deel waarover je bent vrijgesteld, betaal je dus erfbelasting. Je betaalt dan alleen belasting over het gedeelte van de erfenis die boven de vrijstelling uitkomt. Dat betekent dat je het vrijgestelde bedrag eerst van de gehele erfenis mag aftrekken. Dus: als je van je partner 1 miljoen euro erft, ben je vrijgesteld tot 680.645 euro. Je betaalt dus alleen belasting over de 319.355 euro die overblijft nadat de vrijstelling eraf is gehaald. Over dit restbedrag wordt belasting geheven, maar hoeveel is opnieuw afhankelijk van je relatie met de overledene en de hoogte van het restbedrag.
Gaat het om een restbedrag tot 130.425 euro? Dan betaal je 10% belasting als het gaat om een partner of kind, 18% als het gaat om een kleinkind of achterkleinkind en 30% voor alle andere familiaire relaties. Gaat het om een restbedrag van meer dan 130.425 euro? Dan betaal je 20% als het gaat om een partner of kind, 36% als het gaat om een kleinkind of achterkleinkind en 40% voor alle andere familiaire relaties. Als we dus voortborduren op het eerdergenoemde voorbeeld, blijft er een restbedrag van 319.355 euro over. In dit geval gaat het om een erfenis van je partner, en bedraagt het restbedrag méér dan 130.425 euro. Daarom betaal je in dit geval 20% belasting over het restbedrag, waarmee je uitkomt op 63.871 euro aan erfbelasting. Een flinke hap dus.
Is er een manier om de erfbelasting te omzeilen?
Natuurlijk gaan we hier geen reclame maken voor het sjoemelen met de belastingdienst, maar er zijn wel degelijk manier om de erfbelasting op een legale manier te omzeilen. Je mag bijvoorbeeld ieder jaar een deel van je vermogen belastingvrij schenken. Daarnaast kun je in je testament vastleggen dat je één of meerdere erfgenamen vrij van recht laat erven. Echter moet je dan wel laten vastleggen op welke manier de erfbelasting betaald gaat worden, en deze komt dan vaak op het bordje van een andere erfgenaam terecht. Bovendien kun je uitvaartkosten vaak als aftrekpost gebruiken, wat betekent dat je de kosten van de crematie of begrafenis mag aftrekken van de erfbelasting. En die kosten lopen nog weleens hoog op, dus dat kan best voordelig zijn.
Benieuwd naar nog meer belastingsommetjes? Lees hoeveel belasting je betaalt over je vakantiegeld.