Ziek en doorbetaald krijgen: wat zijn de regels?

In Nederland is het goed geregeld voor werknemers die ziek worden. Het laatste wat je wil, is financiële zorgen boven op je gezondheidsproblemen. De Nederlandse wet biedt daarom bescherming: je werkgever is verplicht om je salaris door te betalen als je ziek bent. Maar voor hoelang en hoeveel krijg je precies doorbetaald als je ziek bent?

In principe is het zo dat je werkgever je tot twee jaar doorbetaalt wanneer je ziek bent. Het UWV komt pas in beeld als je langer dan twee jaar ziek bent. Als het zover komt dan kom je mogelijk in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Hoeveel salaris krijg je doorbetaald als je ziek bent?

In de eerste twee jaar wanneer je ziek bent krijg je minimaal 70 procent van je salaris. Dit percentage is wettelijk vastgesteld. Als je rond het minimumloon verdient, moet je werkgever je in het eerste jaar aanvullen tot het volledige minimumloon. In het tweede jaar hoeft dit niet meer, en als je salaris dan te laag is, kun je een toeslag aanvragen. Dit biedt een buffer, zodat je niet onder het bestaansminimum komt.

Voor speciale gevallen, zoals ziekte door zwangerschap, bevalling of orgaandonatie, geldt dat je werkgever je 100 procent van je salaris doorbetaalt. Daarnaast kunnen werkgevers ervoor kiezen om meer dan 70 procent van je salaris uit te betalen, maar dat verschilt per werkgever en situatie.

Wat als je een tijdelijk contract hebt of zzp’er bent?

Deze regels zijn van toepassing op zowel mensen met een vast als een tijdelijk contract. Zzp’ers en ondernemers vallen buiten deze verplichte ziektewetverzekering, maar ze kunnen zich vrijwillig verzekeren. Uitzendkrachten hebben vaak de mogelijkheid om een Ziektewetuitkering aan te vragen bij het UWV als ze ziek worden.

Een zorgwekkende trend

De cijfers liegen er niet om. In 2022 hadden volgens TNO maar liefst 1,6 miljoen mensen in Nederland burn-out gerelateerde klachten. Dat is een stijging van 300.000 vergeleken met 2021. Het laat zien hoe groot het probleem van werk gerelateerde stress is. Vooral onder werkende jongeren nemen psychische klachten toe. Dit onderstreept het belang van goede regelingen voor doorbetaling bij ziekte.