Hoe ver moet je van je tv af zitten met de bank?

De perfecte kijkafstand kan je berekenen met een vuistregel. Deze regel verschilt wel met het soort tv. Bij een Full HD tv vermenigvuldig je de beelddiagonaal met 2 tot 2,5. Is je televisie bijvoorbeeld 65 inch, dan vermenigvuldig je het diagonaal (165cm) met 2 tot 2,5. Dan is de ideale kijkafstand tussen de 330 en 413 cm.

Heb je liever een 4K tv dan vermenigvuldig je de beelddiagonaal met 1,2 tot 1,7. Dit komt omdat de resolutie van een 4K tv hoger is, waardoor je niet de afzonderlijke pixels ziet. Als je dan een 65 inch 4K tv hebt dan is de ideale kijkafstand tussen de 198 en 281 cm.

hoe ver van tv zitten afstand bank tv kijkafstand

Welk formaat tv moet ik kopen?

Om te beginnen moet je thuis de afstand tussen de bank en de plek waar je de televisie wilt neerzetten opmeten in centimeters. Let op: meet vanaf de plek op je bank waar je ogen zijn als je tv kijkt. Deel de afstand door 2 tot 2,5 of 1,2 tot 1,7 afhankelijk van het soort tv dat je wil. Dan weet je hoe groot je beelddiagonaal moet zijn in centimeters. Maar hoeveel inch is het dan? Hieronder een korte opsomming van de tv formaten en de ideale kijkafstand (afstand tussen bank en de tv):

  • 32 inch (81 cm): tot 2,5 meter
  • 43 inch (109 cm): 1,5 tot 3 meter
  • 49 inch (124 cm): 2 tot 3,5 meter
  • 55 inch (140 cm): 2 tot 4 meter
  • 65 inch (165 cm): vanaf 3 meter

Persoonlijke voorkeur voor de kijkafstand

Na alle regels is het vast goed om te horen dat er geen regels zijn voor hoe hoog je tv moet staan of hangen. Wel is het fijn om in een ontspannen houding tv te kunnen kijken. Ook moet voor de grote van je tv kijken wat je ermee wil gaan doen. Game je graag? Dan is het fijner om dichtbij te zitten met een wat kleiner scherm, terwijl als je vooral films kijkt wil je een grotere tv met meer afstand. Dit heeft dus ook te maken met je persoonlijke voorkeur. Ga daarom vooral naar de winkel om de tv’s zelf uit te testen.