Hoe vaak moet je je beddengoed verschonen?

Hoewel we het heel belangrijk vinden om er hygiënisch uit te zien, vergeten we toch vaak ons beddengoed te verschonen. Als je dit niet doet of niet vaak genoeg doet, kan je last krijgen van huidproblemen, ademhalingsproblemen en een slaaptekort. Het is daarom ook heel belangrijk dat je het vaak schoon maakt. Maar hoe vaak moet je je beddengoed nou echt verschonen?

 

Het is het beste als je je bed minimaal een keer per week verschoont. Als je niet elke dag in je bed slaapt kan je het uitstellen tot een keer in de twee weken. Ook zijn er situaties waarin wordt aangeraden om het 3 á 4 keer in de week te doen. Dit geldt voor mensen met huisdieren of gedurende zeer warme maanden (omdat je dan meer zweet).

hoe vaak beddengoed verschonen moet je

Waarom wekelijks je beddengoed wassen?

We snappen het heel goed dat je geen zin hebt om je beddengoed zo vaak te wassen. Toch is het heel belangrijk omdat je bed al snel vol zit met zweet, dode huidcellen, olie, vet, huisstofmijten en andere vieze stoffen. Het kan zijn dat jij hier gewoon tegen kan, maar als je huidproblemen zoals psoriasis of eczeem hebt, dan kan je hier meer last van krijgen. Heb je astma? Dan is het ook belangrijk om vaak je bed te verschonen omdat een vies bed je ademhalingsproblemen kan verergeren.

Als je dan toch je beddengoed een keer in de week wast, kan je gelijk je kussenslopen erbij gooien. Deze nemen namelijk net zoveel viezigheid op. Je deken zelf hoeft maar een keer in de drie maanden in de was en je kussens een keer in de 4 tot 6 maanden.