Hoe vaak kan je een handdoek gebruiken?

In principe denk je dat je na het douchen helemaal schoon bent en je handdoek dan ook niet echt vies kan worden. Toch is dat niet helemaal zo. Tijdens het drogen van je huid geef je dode huidcellen en bacteriën af. Dit is dus eigenlijk een soort van onzichtbaar vuil wat er met douchen niet afgespoeld wordt. Wat wel zo is, is dat deze vellen en bacteriën door het afdrogen in de vezels gaat zitten van je handdoek. Gelukkig zijn de huidbacteriën niet vies of schadelijk, maar zij kunnen zich wel vermenigvuldigen (zeker in een vochtige handdoek). Hierdoor kan je na het gebruiken van je handdoek hem dus eigenlijk niet meer schoon noemen.

Toch hoef je hem niet gelijk de wasmand of wasmachine in het gooien want de bacteriën zijn niet schadelijk. Gebruik je een handdoek vaker dan één keer, hang hem dan goed uit na gebruik. Op deze manier kan de handdoek goed drogen en groeien er minder bacteriën in. Maar om de hygiëne te behouden wordt wel aangeraden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken. En was hem dan ook écht. De bacteriën gaan ophopen waardoor hij na een tijd echt niet meer zo fris is. Een washandje moet je trouwens niet meerdere keren gebruiken. Omdat deze vaak volledig nat gemaakt worden, blijft hij langer vochtig. Dan kunnen de bacteriën zich snel verspreiden.

hoevaak gebruiken handdoek voor wassen

En hoe zit het met het delen van gebruikte handdoeken?

Bij het normaal gebruiken van een handdoek zou je een handdoek kunnen delen bijvoorbeeld met je huisgenoot. Maar de echte vraag is of je dit wel zou willen, want fris is het niet per se. Iemand in hetzelfde huis als jijzelf heeft namelijk vaak gelijke huidbacteriën. Heb je last van infecties of ontstekingen, doe dit dan echter niet. Via de handdoek zou je bijvoorbeeld een oogontsteking kunnen doorgeven. Dus om het zekere voor het onzekere te nemen: deel dan maar geen handdoek.