Netwerken. We zijn hoogstwaarschijnlijk op het punt in ons leven waarin het belangrijk is dat we dat gaan doen. Het is toch de manier om een carrière op te bouwen waar je daadwerkelijk iets mee wilt. Netwerken kan overal – tijdens de vrijmibo op de Zuidas of onder invloed van bier op de Grote Markt.

Maar het is een kunst. Als iemand op de vraag ‘Leuk, en wat doe je dan precies?’ antwoordt ‘Verschillende dingen’ – weet je dat het je veel energie gaat kosten om er iets nuttigs uit te slepen. Te veel energie. Probeer dit punt aan te voelen, want dan gaat het gesprek toch tot kak leiden. Dat is zonde van jouw tijd.

netwerken-1

Gelukkig zal een gesprek lang niet bij iedereen zo stroef verlopen. Houd je dan ook vast aan de volgende gedachtegang, één die wellicht vanuit jezelf ook kan beamen: mensen willen je helpen. Het voelt namelijk altijd goed om advies te geven. Dat boost onze trots. Maar iedere vorm van gunst zal zich later terug betalen. Een andermans succes leidt tot jouw eigen succes, en andersom.

Echter, de fout die veel maken zit ‘m in het pushen van hun eigenbelang. We zijn geneigd enkel te praten met nieuwe mensen, waarvan we denken dat ze invloed hebben. En dit zijn vaak mensen die op de een of andere wijze al gerelateerd zijn aan je bestaande netwerk. Bijvoorbeeld, je werkt in PR en je gaat naar een conferentie binnen dat vakgebied. Je zal dan enkel mensen ontmoeten die gerelateerd zijn aan PR en dus weinig vernieuwends horen. De oplossing – en die voel je wellicht al aankomen – probeer juist mensen te ontmoeten buiten jouw comfortzone. Daar zitten de contacten die je helpen je business naar een hoger niveau te tillen. Wees daarom altijd, in iedere situatie, in iedere omgeving bereid om te praten over je passie en juist met mensen die niet binnen jouw branche actief zijn. Wellicht zit er ineens een miljoenen investeerder naast je. Winnen.