De neiging om eerst je telefoon te checken voor je het bed verlaat is groot. Of om eventuele stressvolle gebeurtenissen van de dag ervoor te evalueren, of juist stressen om bezigheden waar je de komende dag voor komt te staan. De gedachten waar je mee opstaat kunnen serieuze impact hebben op jouw stemming. Wees daarom bewust welke gedachten je toelaat ’s ochtends.

Met de volgende stappen maakt het niet meer uit met welk been jij uit je bed stapt, het zal niet de verkeerde zijn. Zo start je productief je dag.

Word relax wakker

Ja, hoe dan? Nou, door het meest vervelende geluid, namelijk je wekker, te vervangen voor een beetje upbeat muziek. Ook helpt een ambient-lichtwekker om makkelijker wakker te worden. De perfecte combinatie tussen wekker en muziek is voor mij de volgende plaat:

Lach

Als die wekker om 6:45 is het weleens moeilijk om positieve gedachten of herinneringen omhoog te halen. Maar een lach is zo essentieel in het bepalen van jouw stemming. Lachen doet endorfine toenemen, verhoogd zelfverzekerdheid en wekt gevoelens van welzijn. Zorg dus dat je ’s ochtends omringd bent met dingen die je blij maken. Foto’s van een festival waar je met je vrienden helemaal goed ging, of een foto van je vriendin waarbij ze achterlijk vla aan het eten is. Verzin wat leuks.

Uit dankbaarheid

Train je brein om dankbaar te zijn – weer om je stemming voor de rest van de dag te bepalen. Cliché, maar waar: wees dankbaar voor de kleine dingen. Dat nieuwe Ikea-dekbed waar je jezelf in begraaft, dat kopje koffie dat op je aan het wachten is, bedenk iets waar je ’s ochtends eigenlijk heel veel om geeft.

Plan je dag

Maar dan niet de negatieve bezigheden. Plan tijd voor jezelf in. Hoe laat ga je naar de gym? Wat kook je vanavond voor je meisje? In welke kroeg ga je een biertje drinken?

productief-3

Stretch

Zoals we eerder schreven, moet je dit niet doen voor het sporten. Wel in de ochtend. Stijfheid kan zijn ontstaan door activiteiten van de dag ervoor of gewoon het resultaat van een slechte houding tijdens het slapen. Zelfs heel de dag op een kantoorstoel zitten kan in stijve spieren resulteren. Licht rekken voordat je het bed verlaat helpt om je spieren te activeren en je klaar te maken voor die dag.

Kern van het verhaal: pak niet direct die iPhone erbij om al je berichten te checken. Je hebt de rest van de dag nog om dit te doen. Grijp even tijd voor jezelf.