Prikkels en intuïtie
Het woord zegt het al: impulsiviteit heeft alles met impulsen te maken. Impulsen zijn elektrische signalen die door zenuwen door het lichaam worden geleid, ontstaan aan de hand van prikkels. Herken jij jezelf in iemand die handelt vanuit gevoel, ergens volledig in op kan gaan en maar moeilijk ‘nee’ als antwoord kan accepteren? Dit zijn typerende kenmerken van impulsiviteit, die lastig te handelen zijn, maar daarentegen ook in je voordeel kunnen werken. De bekende Oostenrijkse psychiater Freud beschrijft impulsiviteit als een instinctieve drift. Bij het direct willen bevredigen van de behoefte, is nadenken een omweg, waardoor dit vaak wordt vermeden. Freud noemt impulsieve mensen juist oplossingsgericht en creatief.
Primair denkproces
Het meest impulsief ben je in de eerste tien jaren van je leven. We worden geboren met een dominante rechter hersenhelft, het gebied waar het draait om creativiteit, beeldende indrukken en intuïtie. Dit wordt ook wel het primaire denkproces genoemd. Pas later begint de andere helft zich te ontwikkelen, wat samengaat met logisch beredeneren en analyseren. Het secundaire denkproces stelt je in staat om de behoeftebevrediging uit te stellen tot een goed moment. Dit betekent niet dat impulsieve mensen minder ontwikkeld zijn, de focus ligt simpelweg op het primaire denkproces.
Boost je productiviteit
Of impulsiviteit nou iets goeds of slechts is, dat houden we in het midden. Wel is het belangrijk om je productiviteit er niet onder te laten lijden. Wat bijvoorbeeld helpt bij het tijdelijk verminderen van prikkels, is het hoger leggen van de drempel. Dit gebeurt door gewenning, dus door handelingen te herhalen. Daarnaast werkt samenwerken stimulerend. Hierdoor kun je met zijn allen de focus leggen op één groot onderwerp en word je eerder gestimuleerd om mee te doen met de groep. Ga op zoek naar jouw mix van geduld en creativiteit!