De boetes kunnen behoorlijk oplopen als jij de belastingaangifte vergeet

Wanneer jij je belastingaangifte te laat indient, kan dit behoorlijke gevolgen hebben. Wanneer je 1 mei niet haalt, dan krijg je gelukkig eerst nog een brief ter herinnering. Hierna heb je nog ongeveer 10 werkdagen om jouw belastingaangifte te doen. Lukt dit jou niet? Dan krijg je direct een boete, ook als je maar een enkele minuut te laat bent… Hoe hoog is die boete wanneer jij je belastingaangifte bent vergeten te doen?

De eerste boete die je kan krijgen, bevat een bedrag van maar liefst 385 euro. Hierna moet je uiteraard nog steeds je belastingaangifte doen, en dien je het volgende termijn te halen. Lukt dit jou weer niet? Dan valt er nog een prent van 385 euro op de mat. Ook hierna dien je uiteraard weer de volgende deadline te behalen. Wanneer dit weer niet lukt, dan worden de gevolgen wat extremer.

Forsere boetes en een ambtshalve aanslag

Hoe hoog de boete is de boete die je hierna kan ontvangen wanneer je vergeten bent de belastingaangifte te doen? Het bedrag van deze boete kan wel oplopen tot 5.514 euro. Dat zijn geen lullige bedragen. Hiernaast doet de belastingdienst een ambtshalve aanslag. Hierbij doet de belastingdienst een schatting van je inkomen, en berekenen ze daarmee hoeveel je moet gaan betalen. Deze kan eventueel hoger uitvallen dan wellicht nodig was geweest, wanneer jij op tijd je aangifte had gedaan.

Opzettelijk geen aangifte doen

Doe je heel bewust geen belastingaangifte? Wanneer de Belastingdienst dit kan bewijzen, dan kunnen de bedragen nog verder oplopen. Het bedrag van deze boete is afhankelijk van het geld dat je de Belastingdienst schuldig bent. Deze boete kan 25% tot 100% van het bedrag wat je de belastingdienst schuldig bent bedragen.

Het is dus slim om je belastingaangifte op tijd te doen. Moet jij die van jou nog doen? Neem dan vooral de vergeten zorgkosten mee in je belastingaangifte van 2023.